Haber / Dünya cumhurbaşkanlığı seçimini nasıl gördü?
15:42 11 August 2014

AB: Türkiye’yle işbirliğimizi artırmak için sabırsızlanıyoruz

AB Konseyi Başkanı Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Barroso, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan’ı kutlayarak işbirliğini artırma dileklerini ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, 10 Ağustos seçiminde cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Tayyip Erdoğan’ı kutlayarak işbirliğini artırma dileklerini ifade etti. Açıklamada Erdoğan’ın balkon konuşmasına da atıfta bulunuldu.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Van Rompuy ve Barroso tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, “Türkiye müzakere sürecinde olan bir aday ülke, bir komşu, önemli bir ticaret ortağı, dış politika müttefiki olarak AB açısından kilit öneme sahip bir ortak” olarak nitelendirildi ve “Tüm bu alanlarda işbirliğimizi artırmak için sabırsızlanıyoruz” denildi.

Erdoğan’ın balkon konuşmasına atıf yapılan açıklamada, “Yeni pozisyonunuzun gerektirdiği uzlaştırıcı rolü sürdüreceğinize ve Türk toplumunun tüm topluluklarını, inançlarını, hassasiyetlerini, düşüncelerini ve yaşam tarzlarını kapsamaya çalışacağınıza güveniyoruz” ifadesi kullanıldı.

Van Rompuy ve Barroso, Erdoğan’ın “şimdiye kadar değerli çabalar gösterdiği” Kürt sorununa çözüm bulunması amacını taşıyan mevcut sürece ve Kıbrıs’ta çözüme ulaşılmasına yönelik desteğini sürdürmesini beklediklerini belirtti.

ABD’den ilk seçim açıklaması

Beyaz Saray sözcüsü, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bu yeni görevinde çalışmayı ‘sabırsızlıkla beklediğini’ bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden konuyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Türkiye’deki cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarını gördüklerini” kaydetti.

ABD Başkanı Obama’nın, “Başbakan Erdoğan ile bu yeni görevinde çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini” belirten Hayden, Obama’nın aynı şekilde Erdoğan’ın yerine geçecek başbakanla da çalışmayı arzuladığını ifade etti.

Hayden, Obama’nın önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan’ı aramasını beklediklerini de bildirdi.

Dünya basınında cumhurbaşkanlığı seçimi

Cumhurbaşkanlığı seçimleri dış basında da geniş yer buldu. Gazete ve haber siteleri Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasıyla gücünü daha da arttıracağı yorumunu yaptı. Erdoğan muhaliflerinin ise giderek otoriterleşme eğiliminden endişeli oldukları yorumu yapıldı.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları dış basında da geniş yankı buldu.

BBC: Erdoğan,Türkiye için yeni bir dönemi selamladı

Britanyalı yayın kuruluşu BBC Erdoğan’ın, zaferini Türkiye için yeni bir dönem olarak ilan ettiğini belirterek, balkon konuşmasında sadece kendisine oy verenlerin değil tüm Türkiye’nin cumhurbaşkanı olacağını söylediğini yazdı.

Destekçilerinin Erdoğan’a ekonomiyi kalkındırdığı ve muhafazakarların sesi olduğu için oy verdiği ancak muhaliflerin onun otoriter tutumu ve laik bir devlette İslamcı eğilimleri nedeniyle şikayet ettiği ifade edildi.

Ak Parti’nin artık yeni bir parti lideri ve başbakan seçeceği , analistlerin yeni Başbakanın Erdoğan’ın kontrolündeki bir kişi olacağı yorumunu yaptıkları öne çıkartıldı.

El Cezire: Erdoğan seçimleri kazandı

Katar merkezli El Cezire kanalı da Erdoğan’ın ilk turda yüzde 50′nin üzerinde oy alarak ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olduğunu Yazdı. Bu zaferin, Erdoğan’ın 10 yılı aşan iktidarını beş yıl daha uzattığı belirtildi. Kanal haberinde Erdoğan’ın kampanyasında devlet kaynaklarını kullandığı suçlamasının tartışma yarattığına da yer verdi.

Independent: Yeni sultan

Britanyalı İndependent gazetesi haberi “Erdoğan yeni cumhurbaşkanı olarak gücünü arttıracak” başlığı ile verdi.

Gazete’nin editöryal kısmında ise “Yeni sultan: Erdoğan’ın zaferi büyük olasılıkla otoriterizme sürükleniş yaratacak” başlığı kullanıldı. Makalede şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin yabancı dostları endişelenmeye başlayabilir, çünkü Erdoğan cumhurbaşkanı olduğunda hakimleri atayıp anayasa mahkemesinin kendisine karşı gelmesini engelleyebilir. Daha da kötüsü Erdoğan şimdiye dek genellikle sembolik olan cumhurbaşkanlığını hükümetin kalbi haline getirmek istediği için bu yeni güçle bakanları atayıp meclisi feshedebilir.

Washington Post : İlk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı

Washington Post gazetesi de seçim sonuçlarını “Erdoğan, Türkiye’nin ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı ” manşetiyle verdi. Gazete ,Erdoğan’ın yaptığı balkon konuşmasında muhaliflerine karşı uzlaştırıcı bir tonda tavır aldığını belirtti.

Gazete Erdoğan’ın birlik mesajlarının ayrıştırıcı seçim kampanyası ile çeliştiğini vurguladı.

Kaynak: Ajanslar

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar