Haber / Köşk seçimleri ilk kez halk oyuyla yapıldı, Erdoğan 12. Cumhurbaşkanı
0:13 11 August 2014

Tayyip Erdoğan, sandıkların tamamından çıkan sonuçlara göre oyların yüzde 51,8’ini alarak 12. Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıkların yüzde 100’ünden resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 51,8’ini alan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.

Türkiye, cumhuriyet tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı’nı seçmek için sandık başına gitti. Başbakan Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın yarıştığı seçimde için toplam 165 bin 108 sandıkta 52 milyon 894 bin 115 kayıtlı seçmen yer aldı. İkinci turda seçilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu almak koşulunun arandığı seçimde gelen ilk sonuçlar, kampanya döneminde yayınlanan kamuoyu anketlerindeki sıralamayı teyit etti.

Resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 51,8’ini alan Tayyip Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı oldu.

165 bin 108 sandıktaki resmi olmayan sonuçlar

Tayyip Erdoğan: % 51,80

Ekmeleddin İhsanoğlu: % 38,50

Selahattin Demirtaş: % 9,70

Şu ana kadarki sonuçlara göre, 57 ilde Erdoğan, 14 ilde İhsanoğlu, 10 ilde Demirtaş önde bitirdi.

Katılım düşük kaldı

30 Mart yerel seçimlerinde toplam 52 milyon 695 bin seçmenin, resmi rakamlara göre, yüzde 89,15’i sandığa gidip oy kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise yurtiçi seçmen sayısı 52 milyon 894 bin olarak belirlendi. Ancak yurtiçi seçmenlerin ilk verilere göre yaklaşık yüzde 77’si oy kullandı. Bu sonuç, bir önceki seçime göre, 2 milyon seçmenin sandık başına gitmediğini gösteriyor.

Haliç’te ‘ön balkon’ konuşması

Resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından, Erdoğan çevredekileri selamladıktan sonra açıklama yapmadan makam aracına binerek Kısıklı’dan ayrıldı.

Erdoğan Kısıklı’dan Haliç’teki Seçim Koordinasyon Merkezi’ne gitti.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Sevgili kardeşlerim sevgili İstanbullular sizlere şöyle bir teşekkür yapmak üzere huzurlarınızdayım. Zira asıl konuşmamı genel merkezimizde yapacağım. 9 buçuk 10 gibi Ankara’da konuşmamı yapacağım ve burada süratle havaalanına geçip Ankara’ya intikal etmemiz lazım. Ankara’ya gidene kadar zaten yüzde 100 sandıklar açılmış olsun neticeyi de buna göre inşallah almış olalım.

Şu anda henüz maçın daha uzatmalarını oynuyoruz. Daha henüz bitmiş değil.

İnşallah hakem son düdüğü tabi ki YSK kararıyla açıklayacak ama tribünler de bir şeyin kararını erir. Ve milletimiz malum 5 Temmuz’da çıktığımız yolculukta bugün sandıklarda iradesini ortaya koydu. Şu anda da yüzde 97 gibi sandıkların neticesini almış vaziyetteyiz. Yüzde yüz olarak neticeyi aldığımız anda o zaman milletimizle inşallah genel merkezimizin balkonundan seslenerek kucaklaşacağız. Ben dualarınızı bekliyorum.

Maltepe’de söylediğim gibi hakkınızı helal edin diyorum. Biz de bu yolda milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Vatanımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Daha ileri bir demokrasiyi onun standartlarını ülkemizde egemen kılmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Çözüm sürecini ülkemizde egemen kılmak için koşturacağız.

Gencinden kadınlarımızdan tüm beyefendi kardeşlerime kadar hepsine teşekkür ediyorum.

t24.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar