Haber / Çerkes Bir Gencin Ölümü Üzerine, Çerkesler Ürdün Başbakanını Bir Süreliğine Hapsetti !
15:14 5 August 2014

İki gün önce görevdeyken öldürülen Nart Nehüş’un cenazesine Kral Abdullah’ın temsilcisi olarak taziye vermeye gelen Ürdün Başbakanı Abdullah El Nusur Çerkes gençlerinin tepkisiyle karşılaştı.

Maan şehrinde görev yapan Teğmen Nart Nehuş devriyedeyken kimliği belirsiz kişilerce açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. 23 yaşındaki teğmenin cenazesine binlerce kişi katıldı ve hükümetten bir an önce faillerin bulunmasını istedi. Hükümetten gelen cevaplardan tatmin olmayan Çerkes Gençleri dernek binasında acil bir toplantı düzenleyerek bu konuyu tartıştı. Toplantı çıkışı Al Bayader karakoluna doğru giden topluluk sorumlu emniyet müdürü ile görüşmek istedi. Emniyet müdürü gençlerin taleplerine olumsuz yanıt verince gençler karakola zorla girerek yetkililere taleplerini iletti.

Ürdün’de mevcüt olan aşiret sistemi gereğince, aşiretler bazen hukuğun üstünde olamaktadırlar ve ölüm vakalarını kendi aralarında çözme fırsatına sahiplerdir, bu sistemden en fazla zarar gören grup da hukuğa ve adalete inanan Çerkesler ve Çeçenler. Daha önce defalarca haklarını hukuk yoluyla alamayan Çerkesler bu sefer hükümete 3 gün süre verdi. Failler bulunamazsa Çerkesler haklarını kendi elleriyle alacaklarını ifade ettiler.

Taziyelerini vermek üzere Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı Wadi Seer bölgesine gelen Ürdün Başbakanı Abdullah EL Nusur öldürülen gencin babasına ‘‘ Gerekirse maddi tazminat da veririz’ dediği öğrenildi (Arap aşiret kurallarına göre iki aşiret arasında gerçekleşen ölüm vakalarında maddi tazminat bir çözüm yoludur) bunun üzerine öldürülen gencin babası Başbakana sert birşekilde tepki göstererek teklifini redetti ve yanından ayrıldı. Bu gelişmeler olurken cenaze evinin önünde bekleyen ve sayısı bin civariında olduğu söylenen genç grup, Başbakanın cenaze evinden çıkmasını engellemek istedi ve yaklaşık 10 dakika boyunca Başbakan cenaze evinde hapsedildi. Polisler ile gençler arasında yaşanan gereginlik ‘Thamadelerin’ müdahalesi ile son buldu ve Başbakan Abdullah El Nusur faillerin bulunacağının sözünü vererek olay yerinden ayrıldı.

Nart Nehüş’un ölümü Ürdün Çerkeslerini yaralamış durumda, özellikle iki sene önce benzer bir vakada Polisler ile silahlı gruplar arasında çıkan çatışmada silahlı gruptan ”büyük bir aşirete mesup” bir genç öldürüldü ve çeşitli baskılar sonucunda Firas Bışmaf adında Çerkes bir polis haksız yere 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ürdün Çerkes Gençleri bu hukuksuzlukların son bulması adına 8 Ağustos tarihinde Ürdün İçişleri Bakanlığının önünde barışçıl bir protesto düzenleyeceklerini, ancak taleplerin karşılanmaması durumunda farklı yollara başvuracaklarını açıkladı.

Bu süreçte de sınıfta kalan toplumun büyüklerine karşın gençlerin gösterdiği dayanışma ve birliktelik Rahmetli Nart Nehuş’un ailesinin acılarını bir nebze de olsa azaltmıştır.

Çocukluğunu ve gençliğini Çerkes Derneklerinde geçiren Nart Kardeşimizin Mekanı Cennet olsun, Allah ailesine ve dostlarına sabır versin.

Fotoğraflar:

Nart Nehuş’un Cenazesinden

 

Polis Merkezi’nin önünde toplanan Çerkes Gençleri

 

Ürdün Başbakanı Kral Abdullah’ın taziyelerini iletiyor

 

Gençlerin yolu kapatması ve polis ile yaşanan gerginlik

 

Cenaze evinin önünde yaşanan gerginlik

Haber: Bislan jalouqa

Kaynak, ve Fotoğraf: www.alwakeelnews.com, www.jo24.net

http://www.dimak.org/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar