Haber / Gazze’de 72 Saatlik Ateşkes
14:44 5 August 2014

Mısır’ın çağrısıyla İsrail ve Filistin üç günlük ateşkes ilan etti. İsrail askeri güçlerini Gazze’den çektiğini açıkladı.

İsrail ve Filistin, Mısırın önderdiği 72 saatlik ateşkesi kabul etti. Ateşkes yerel saatle bugün saat 08.00’de başladı.

The Guardian’ın haberine göre İsrailli yetkililer Gazze’deki tüm birliklerini çektiğini açıkladı. 8 Temmuz’da saldırılara başlayan İsrail 17 Temmuz’da kara harekatına girişmiştir.

BBC Türkçe’nin haberine göre saldırılarda Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre bin 837 kişi öldürüldü, dokuz bin 450 kişi yaralandı. Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarında ise 67 kişi öldü. Ölenlerden üçü sivil.

İsrai ordu Sözcüsü Yarbay Peter Lerner “İsrail Savunma Güçleri’nin Gazze Şeridi önündeki mevzilerde konumlanacağını” açıklamasını yaptı.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum ise “Mısır’a, sabah saatlerinde başlayacak 72 saatlikateşkes önerisini kabul ettiğimizi resmen bildirdik” açıklamasını yaptı.

İsrail ile Fiistinli heyetin bu 72 saat içinde Kahire’de müzakere masasına oturması bekleniyor.

Ateşkese ABD’den destek

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Ateşkese Amerika Birleşik Devletleri de destek verdiğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki yaptığı yazılı açıklamada her iki tarafı ateşkese uymaya çağırdı. Mısır hükümetini ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı kutladıklarını kaydeden Psaki, sadece şiddete son veren değil, aynı zamanda uzun vadede kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm üzerinden temel meseleleri ele alan ileriye dönük bir yolun bulunması için uluslararası ortaklarıyla çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken de CNN’e verdiği demeçte ateşkesle ilgili “Bu gerçek bir fırsat. Bu girişimi kuvvetle destekliyoruz” dedi.

Üçüncü ateşkes

İsrail dün tek taraflı 7 saat ateşkes ilan etmiş ama ateşkesin başlamasından 6 dakika sonra bozmuştu. İsrail, 1 Ağustos’ta tarafların 72 saatlik ateşkes anlaşmasını iki saat sonra bozmuş, Ramazan Bayramı boyunca Birleşmiş Milletler’in çağrısına ve Hamas’ın ateşkes talebine rağmen Gazze’deki saldırıları sürmüştü.

bianet.org

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar