Haber / Uzmanlar tartışıyor: Cameron’un çağrısı Soğuk Savaş’ın resmen ilanı mı?
18:25 4 August 2014

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, NATO’nun “Rusya’ya karşı önlem almasını” istemesi Soğuk Savaş’a dönüş çağrısı mı?

Rusya’da bu soru gündemde. İngiltere Başbakanı David Cameron, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’e gönderdiği mektupta, “NATO’nun Moskova ile ilişkilerini gözden geçirmesi ve üyeleri ile müttefiklerini Rusya’dan gelebilecek potansiyel tehditlere karşı daha iyi savunması gerektiğini” belirtti.

Business FM, uzmanlara bu açıklamanın “Soğuk Savaş’ın başlangıcı” anlamına gelip gelmediğini sordu. İşte farklı görüşler:

Vladimir Yevseyev (Toplumsal-Politik Araştırmalar Merkezi Müdürü) Cameron’ın olağanüstü aktifliği ona siyasi kariyerine mal olabilir. Suriye’de savaşın başlamasını da o istemiş, fakat kendi parlamentosu bunu reddetmişti. Rusya iktidarı ile mücadele etmek istemesi anlaşılabilir. Ancak eğer Rusya, ABD ile anlaşırsa, ki buna dair varsayımlar var, Cameron hiç hoş olmayan bir duruma düşebilir. Ben şu anda Soğuk Savaş’ın gündemde olduğunu düşünmüyorum. Bence Moskova ve Washington, belirli bir süre sonra Ukrayna konusunda anlaşmaya varacak. Bunun gerçekleşmesi halinde, Cameron gibi kişiler gereksiz hale gelecek.

Leonis Guseyev (Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Öğretim Görevlisi) İngiltere’de bugün iç siyasi durum oldukça gergin. 18 Eylül’deİskoçya’nın ayrılıp ayrılmaması konusu referanduma sunulacak. Dolayısıyla Cameron’un, İskoçyalı seçmenlere güçlü bir siyasi olduğunu, ülkeden ayrılmalarının gereksiz olduğunu göstermesi gerekiyor. Cameron, NATO’nun diğer üyelerine de İngiltere’nin NATO’nun lokomotiflerinden biri olduğunu göstermek istiyor.

turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar