Haber / Borough Prospect Park Belediyesi Belediye Başkanı Çerkes – Fed’in misafiri oldu
17:44 3 August 2014

Amerika Birleşik Devletleri New Jersey Eyaletinde bulunan Borough Prospect Park Belediyesi Belediye Başkanı Mohammed Khairullah İstanbul Çerkes Derneği’ni ziyaret etti. Çerkes Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan organizasyonda ağırlanan Khairullah Türkiye’deki Çerkesler ile bir arada olmaktan dolayı çok memnun olduğunu açıkladı.

Borough Prospect Park Belediye sınırları içerisinde yaşayan yaklaşık 7500 kişilik nufusun 1500’ünü Çerkesler oluşturuyor. Geçtiğimiz aylarda Çerkes Kültür Enstitüsü (CCI)’ın girişimiyle Çerkes Soykırımı’nı gündemine alan Belediye Meclisi Çerkes Soykırımı’nı tanıma kararı almıştı.

Çerkes Soykırımı’nı tanıyan kararı imzalayan Mohammed Khairullah Suriye asıllı bir ABD vatandaşı. Suriye için Amerika’da toplanan yardımları ulaştırmak için Halep’e giden Khairullah dönüşte İstanbul’a uğrayarak Çerkes Dernekleri Federasyonu’nu ziyaret etti.

Ziyaret esnasında Çerkes – Fed adına hoşgeldin konuşmasını yapan Murat Özden “Çerkesler dünyanın en mazlum ve en sahipsiz halkıdır. Bu bakımdan  Borough Prospect Park Belediye’sinin aldığı tanıma kararını çok önemli buluyorum. Sizleri gerçekleştirdiğiniz tanıma kararı sebebiyle yürekten kutluyor, bu vesileyle Çerkes – Fed ve Türkiye Çerkesleri adına hoşgeldiniz diyorum” dedi.

Murat Özden’in hoşgeldin konuşmasının ardından söz alan Mohammed Khairullah ise “Bu gün burada olmaktan şeref duyuyorum. Benim için Çerkes halkı çok önemli ve özel bir halktır. 1991 yılında ABD’ye göç ettiğimizde Çerkes komşularımız ağırladı bizi. Babam hasta olduğunda yine Çerkesler aile oldular bize. Bizler belediyemiz sınırları içerisinde yaşayan Çerkeslere çok saygı duyuyoruz ve barış içerisinde yaşıyoruz. Suriyeliler olarak bizim geleneklerimiz ile Çerkes gelenekleri de oldukça benziyor. ABD’de yaşayan bir belediye başkanı olarak söylüyorum ki biz birlikte yaşadığımız Çerkeslerin bizlere kattıklarından çok memnunuz. Çerkesler, hangi ülkede yaşarlarsa yaşasınlar oranın çok özel insanları olmasını becerebilmişler. Soykırım mevzusuna gelince, bu konuda sonuna kadar sizlerin yanındayız. Ayrıca bu bizlerin doğal hali çünkü hepimiz bir şekilde mazlumuz. İnsallah Çerkesler de kendi anavatanlarına dönüşü gerçekleştirerek mutlu bir şekilde hayatlarını sürdürebilirler. Bu vesileyle kendim ve başkanı olduğum belediye adına bu tanıma kararını sizlere de sunmaktan memnuniyetimi ifade etmek isterim. ” diyerek tanıma kararını Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Mustafa Saadet’e takdim etti.

Tanıma beratını teslim alan Mustafa Saadet ise yaptığı konuşmada ” Bizim ulusumuzun uğradığı haksızlıkları dünya milletleri bilmiyor. Kafkasya, 1864’de kanlarımız ile kızardı, karadeniz en çok bize kara, dünyanın ilk ve en büyük soykırımını yaşadık ancak bizlerin bunları dünyaya anlatacak gücü yok.  Bu sebeple Borough Prospect Park Belediye Başkanı Mohammed Khairullah’ın bu tanıma kararı ve bizlere yaptığı katkılar çok önemli. Çok zor olduğunun farkındayız ancak bundan sonraki süreçte kendisinden ABD Senatosunda ve kongresinde de Çerkes Soykırımı’nın gündeme alınması için katkılarını bekliyoruz. ” dedi.

Mustafa Saadet’in teşekkür konuşmasının ardından İstanbul Çerkes Derneği tarafından yapılan ikram ve çekilen hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.

www.gusips.net

 

Etkinlikten Fotoğraflar

 

 

 

 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar