Haber / Kabardey Balkar’da gazeteci cinayeti: Timur Kuashev öldürüldü
14:55 2 August 2014

Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde bağımsız gazeteci olarak görev yapan gazeteci Timur Kuashev’in  sürekli aldığı ölüm tehditlerinden sonra evinden kaçırıldığı zannediliyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Rusya Federasyonu’na bağlı özerk Kabardey Balkarya Cumhuriyetinin başkenti Nalçik yakınlarında ölü olarak bulunan, gazeteci ve insan hakları savunucusu Timur Kuashev’in ailesine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı dileklerini iletti.

Timur Kuashev Kafkasya konusunda yayın yapan Dosh dergisinin Nalçik muhabiriydi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Masası Başkanı Johann Bihr “Kuashev’in ölümü bize bir kez daha, Rusya’ya bağlı bazı Kafkas Cumhuriyetlerinde bağımsız gazetecilik yapmak için ödenen ağır bedelleri hatırlattı” diye konuştu.

“Kuashev’in aldığı ölüm tehditlerine yetkililer tarafından gerekli reaksiyonun gösterilmemesi olayda ağır bir ihmal olduğu anlamına geliyor. Bu cinayetin faillerini ve azmettiricilerini tespit etmek için gerekirse Kabardey Balkarya dışındada kapsamlı ve adil bir soruşturma yürütülmelidir. Bölgede gazetecilere saldıranların genelde cezasız kalması durumu artık bir an önce son bulmalıdır.”

Dün akşam kaybolan Timur Kuashev’in cansız bedeni bu öğleden sonra Nalçik’e bağlı Khasania mahallesindeki bir korulukta bulundu. İlk gelen bilgilere göre vucüdunda herhangi bir şiddet izine rastlanmayan gazetecinin ölüm nedeninin yapılacak otopsi sonrasında belli olacağı bildirildi.

Dosh gazetesi bugünkü sayısında cenazenin ev kıyafetleri içerisinde olduğuna ve Kuashev’in her zaman yanında taşıdığı cep telefonunu dairesinde bıraktığına işaret ederek “Timur’un evinden zorla kaçırıldığına inanıyoruz” satırlarına yer verdi.

Kuashev Anti-Terör operasyonları yürüten güvenlik güçleri tarafından işlenen insan hakları ihlalleri üzerine haberler yapıyordu. Bir Çerkes hakları savunucusu da olan merhum gazeteci; Rusya’nın son dönemde uyguladığı Ukrayna politikasını ve İsrail’in Gazze müdahalesinide eleştiriyordu.

Yıllardır ölüm tehditleri alan gazeteci 30 Nisan 2013 tarihinde güvenlik güçlerine ve insan hakları örgütlerine hitaben “Açık Mektup” yayınlayarak hayatı ile ilgili endişelerini dile getirmişti.

Kuashev canlı gazete bloğunun kullanıcılarından da tehdit aldığını ifade etmişti. Bir kullanıcı “Provakatör bir insan olarak kendi yarattığın dalganın seni süpürüp götürmesinden korkmuyor musun” diye yazmış ve Kuashev’in ölüm listesinde olduğunu söyleyerek “ateşle oynama, benim sana tavsiyem; ne yaptığını ve bunun seni nereye götürdüğünü bir kez daha düşün” demişti. Başka biri de “Maalesef genç yaşta öleceksin “ yazmıştı.

Polis Timur’u 21 Mayıs’ta Kafkas Savaşının 150. Yıl dönümü eyleminin başlamasından hemen önce gözaltına almış ve hiçbir açıklama yapmadan 4 saat karakolda tutarak eyleme katılmasını engellemişti.

Bu olaydan birkaç gün önce Kuashev; bloğunda İçişleri bakanlığı Anti-Terör Merkezi’nin kendisine karşı bir karalama kampanyası başlattığını bildirmiş ve bir polisin kendisine “Bu şekilde devam edersen bedelini ödersin” dediğini iddia etmişti.

Dosh dergisi editörü Abdullah Duduyev Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütüne yaptığı açıklamada “Timur Kuashev bizim isteğimizle en güncel konular, politika, güvenlik güçleri ve özel operasyon timlerinin yasadışı faaliyetleri üzerine makaleler kaleme alırdı. Her zaman cesur, dürüst ve etkin yazılar yazdı” dedi.

Dosh, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından 2009 yılında Media Kategorisinde Basın Özgürlüğü ödülüne layık görülmüştü.

Kabardey Balkarya ve çevre cumhuriyetlerdeki aşırı kutuplaşma nedeniyle bağımsız gazetecilik yapmak son derece tehlikeli ve sıklıkla silahlı islami gruplarla ilişkili olmak suçlamasıyla karşı karşıya kalınıyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü 2011 Ekim ayında Dağıstan ve Çeçenya’da basın özgürlüğü konulu bir rapor yayınlamıştı.

Kaynak: REPORTERS WİTHOUT BORDERS

Çeviri: Didem Şahin

cerkesyayurtseverleri.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar