Haber / Gazze Bombardımanla Uyandı
10:31 22 July 2014

İsrail’in bu sabahki saldırısında yedi kişi daha öldü, Gazze’de öldürülenlerin sayısı 583 oldu, 100’ü çocuk. Bombardımanda hastaneler de hedef. İsrail de 27 askerini kaybetti. Türkiye üç günlük yas ilan etti.

Gazze’de fiilen Sağlık Bakanlığı sözcülüğünü yürüten Eşref el Kudra, bu sabahki saldırılarda yedi Filistinli’nin daha yaşamını yitirdiğini söyledi.

İsrail’in Gazze’deki operasyonunda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 583’e, yaralı sayısının 3 bin 554’e yükseldi.

Yaşamını yitiren Filistinlilerin 100’den fazlası çocuk.

Bombardımanda hastaneler de hedef oldu.

İsrail ordusu da 27 askerini kaybettiğini açıkladı.

Türkiye üç günlük yas ilan etti.

Mülteci kampı, hastane, cami

Türkiyeli gazeteciler bu sabah Twitter hesaplarından Gazze’nin batısının bombalandığını, otellerinin yakınına düşen bombaların deprem etkisi yarattığını yazdı.

Fiili Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el Kurda gazetecilere yaptığı açıklamada, bombalanan yerler arasında En-Nusayrat mülteci kampının da olduğunu söyledi.

Kudra, “Saldırıların başladığı günden bu yana 3 bin 554 kişi yaralandı” dedi.

Şecaiye, Ez-Zeytun, Et-Tuffah, Deyr el-Belah ve Han Yunus kentleri de bombardıman altında

Beyt Hanun Hastanesi yakınlarına beş roket düştü. Dün de El Aksa Hastanesi de bombalandı, dört kişi yaşamını yitirirken hastanenin bir bölümü de yıkıldı.

İsrail savaş uçakları, Gazze’nin ortasındaki Şuheda el-Aksa, Refah kentindeki El-Faruk Camisi ve Deyr el-Belah kentindeki El-Ebrar Camisini de bombaladı. Camiler tamamen yıkıldı, ölen ya da yaralanan olmadı.

BM: Kötüye gidebilir

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ile Gazze arasında derhal ateşkes yapılması gerektiğini söyledi, “Eğer kan dökülmesinin önüne geçilmezse durum daha kötüye gidebilir. Bu durum Gazze halkı ve İsrail için de pahalıya malolabilir ” dedi.

Dışişleri Bakanı John Kerry ile BM Genel Sekreteri Ban-Ki mun, yetkililerle Gazze ile İsrail arasındaki ateşkes konusunu görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de.

BM Genel Sekreteri Ban-Ki mun, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile düzenlediği ortak basın toplantısında, taraflar arasında yapılacak görüşmelerde yardıma hazır olduklarını dile getirdi.

Mısır, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki karşılıklı saldırıların durması ve sınır kapılarının açılmasını öngören ateşkes girişiminde bulunmuştu.

Bugünden itibaren yas

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Filistin’de yaşanan dramdan dolayı üç günlük yas ilan edildiğini” açıkladı. Yas bu sabahtan itibaren başlayacak.

Arınç’ın dün akşamki Bakanlar Kurulu sonrası şu açıklamayı yaptı:

“İsrail’in Filistin halkında karşı uyguladığı katliamı lanetliyoruz. Bununla ilgili olarak üç günlük yas ilan edilmesi kararı alındı.”

“Ateşkes görüşmelerini destekliyoruz. İsrail Filistin halkına toplu cezalandırma şeklindeki uygulamalarına son vermelidir. Türkiye bu saldırganlık karşısında ilkeli bir tutum izlemiştir. Güçlünün değil haklının yanında yer almıştır.”

bianet.org

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar