Haber / ABD’den AB’ye: “Rusya’ya karşı daha sert olun”
18:17 16 July 2014

“AB’den Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulamasını isteyen ABD, aksi takdirde bu konuda tek başına hareket etmeye hazır.” Washington’ın, AB ülkeleri büyükelçilerine bu konuda telkinde bulunduğu bildirildi.

Bloomberg ajansı, Beyaz Saray’ın, büyükelçiler aracılığıyla AB ülkelerine Rusya’ya karşı yaptırmları genişletmeleri çağrısında bulunduğunu yazdı. Rusya lideri Putin’in adımlarının Ukrayna’daki krizi derinleştirdiğini savunan ABD’li bürokratların, AB liderlerinin Moskova’ya karşı yeni yaptırımlara karşı çıkması halinde, Obama yönetiminin tek taraflı olarak yeni yaptırımları hayata geçirmeye hazır olduğu mesajı verdikleri belirtildi.

Brüksel’de bugün yapılacak AB ülkeleri zirvesinde, Fransa, Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Bulgaristan, Yunanistan, Kıbrıs, Slovenya ve İtalya’nın, Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanması girişimlerine karşı çımaya hazırlandıkları belirtiliyor. Rusya ile bağlantılı Avrupa iş dünyasının hükümetler üzerindeki baskısının bunda etkili olduğu yorumları yapılıyor.

Dışişleri Bakanı Lavrov: ‘’Obama, bizi üzdü’’

Obama yönetimin bu açıklamalarına ilk tepki Rusya Federasyonu Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrow’dan geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya’ya uygulanan yaptırımları genişletme talimatı vermesiyle ilgili açıklamalarının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Konuyla lgili gazetecilere açıklama yapan Lavrov, “Böylesine büyük bir ülkenin başkanının dünya işlerine bu tür tavırlarla yaklaşmasını görmek çok üzücü” dedi.

Dışişleri Bakanı açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“BRICS liderleri dünya politikasındaki tek taraflı eylemler konusunda yaptırım uygulamak yerine tüm ülkelerin birlik içerisinde çalışmalarını ve her türlü problemin üstesinden gelmek için birlikte çözüm yolları aramalarını tercih ettiklerinin altını çizdiler. ”

Lavrov, BRICS zirvesinde barış içinde Suriye probleminin üstesinden nasıl geldiklerini anlatan Devlet Başkanı Putin’in sözlerine de dikkat çekti. Bakan Lavrov, “Biz tek taraflı eylemlere ve duygu patlamalarına karşıyız” diye konuştu.

Bilindiği üzere Obama, 15 Temmuz Salı günü AB ülkelerinin büyükelçilerine Rusya’ya sert yaptırımlar uygulamaları isteğinde bulundu. Obama, AB liderlerinin yeni yaptırımların uygulanmasını reddetmeleri halinde Beyaz Saray’ın tek başına hareket etmeye hazır olduğunu bildirdi. Basında yer alan haberlere göre, yeni yaptırımlar ekonomi sektörünü ve savunma sektörünü kapsayacak.

turkrus.com/gezetem.ru

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar