Haber / Başkan adayları Abhazca dil sınavında terledi
12:58 16 July 2014

Abhazya Yüksek Seçim Kurulu, 24 Ağustosta yapılacak erken devlet başkanlığı seçimleri için dört adayın isimlerini kaydetti. Adaylardan eski başbakan yardımcısı Beslan Eşba’nın ismi ise kayıtlara geçmedi, çünkü dil komisyonunun düşüncesine göre, devlet dili Abhazcayı yeterince bilmiyor.

‘Abhazya Cumhuriyeti devlet başkanlığı seçim’ kanuna göre, devlet başkanlığı adaylarının devlet dili konusunda teste tabi tutulmaları gerekiyor. Abhazya Yüksek Seçim Kurulu adaylara yönelik testi 14 Temmuzda gerçekleştirdi.

Beş adaydan dördü devlet dil bilgisi testini geçti. Teste katılan gazetecilere ses veya görüntü kaydı yapmalarının yasak olduğu Yüksek Seçim Kurulunca daha önceden açıklandı.

Abhazya Yüksek Seçim Kurulundan verilen bilgilere göre, testi Abhazya Bilim Akademisi ve Abhazya Devlet Üniversitesinden seçilen beş kişiden oluşan bir dil komisyonu yürüttü. Test komisyon üyeleri tarafından belirlenen ve Yüksek Seçim Kurulunca onaylanan metot üzere gerçekleştirildi.

Adaylar “ Abhazyada turizm: dün, bugün, yarın’ konulu bir kompozisyon yazdılar. Daha sonra bir metin okuma, anlatma, soruları cevaplama üzerine sözlü sınav verdiler.

Komisyon başkanı, akademisyen Şota Arstaa’nın düşüncesine göre, devlet başkanlığına aday olan birinin halkı ile sadece günlük konuşma dili ile değil edebi Abhazca da konuşabilmesi lazım.

Arstaa “ Komisyonun amacı- devlet başkanı adayının devlet dili Abhazcayı iyi bilip bilmediğini belirlemek” ifadesinde bulundu.

Dil testine savunma bakanlığı görevini yürüten Mirab Kişmariya, eski başbakan yardımcısı Beslan Eşba, eski içişleri bakanı Leonid Dzapşba, Abhazya güvenlik hizmeti başkanlığı görevini yürüten Aslan Bjaniya, Abhazya Milli Birlik Forumu partisinin lideri Raul Hacimba tabi tutuldu.

Adaylardan Beslan Eşba dil komisyonun testinden geçemedi, diğer dört adayın ise seçimlerde adaylığı kesinleşti.

Seçimler için adaylık kaydı yapılanların dördü de general. Hacimba dışında hepsi inisiyatif gruplarca aday gösterildi. Hacimba ise başındaki partinin kongresinde aday gösterildi.

Abhazya Anayasasına göre, Abhazya devlet başkanlığına Abhaz, Abhazya vatandaşı 35 yaşından küçük olmayan, 65 yaşından büyük olmayan, seçme, seçilme hakkına sahip Abhazca bilenler seçilebiliyor.

http://ajanskafkas.com/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar