Haber / Dağıstan Maydanski’de silovik zulmü dayanılmaz boyuta ulaştı
17:08 11 July 2014

Dağıstan’ın Untsukul bölgesi Maydanski köyünde yürütülen özel operasyonda yaklaşık sekiz vatandaşın kaybolduğu bölge sakinlerince açıklandı. Maydanski’de halen siloviklerin bulunduğu, köy ablukasının devam ettiği de kaydediliyor.

6 Temmuzda Maydanski, Zirani ve Balahani köyleri ablukaya alındı. Güvenlik organları bilgilerine göre, 6 Temmuzda Maydanski’da beş direnişçi öldürüldü, 8 Temmuzda 2 direnişçi daha. Maydanski’de öldürülenlerin hepsinin kimlikleri tespit edildi, ikisi hakkında arama emri bulunduğu kaydedildi.

Özel operasyon sürecinde silovikler Maydanski köyünde sekiz evi, aralarında medrese de olmak üzere ateşe verdi. Köy sakinleri imamın ve köy başkanının gözaltına alınıp dövüldüğünü açıkladı.

Köy sakinleri bombalanan evlerin öldürülenlerin yakınlarına ati evler olduğunu iddia ediyor.

Köy sakinleri ayrıca yaklaşık sekiz gencin gözaltına alındığını ve ortadan kaybolduklarını iddia ediyor.

Adının gizli kalmasını isteyen köylülerden biri “ Kesin olarak kaç kişinin ortadan kaybolduğunu söylemek zor, çünkü köyde hareket yasak, insanlar çoğunlukla evlerinde oturuyor ve bir şey bilmiyorlar. Dün insanlara bahçelerinden çıkmamaları söylendi, bugün biraz daha serbest ama yine de her adım başı kontrol noktası var. İnsanların en az 7-8 gencin kaybolduğunu söylemesi. 16-50 yaş erkeklerin hespini üs olarak kullandıkları okula aldılar. Orada fotoğraflarını çektiler, parmak izlerini aldılar, saç ve tırnak örnekleri aldılar. Anlaşılan DNA testi için örnek aldılar. Bazılarını başlarına kask giymeye ve kamera ile birlikte direnişçilerin saklanıyor olabileceği evlere girmeye zorladılar. Bazıları kabul etmedi ve dayak yedi. Bunun ardından kaç kişi kayboldu ve biz onların hayatta olmamasından endişe duyuyoruz. Cami imamı da dövüldü ve kayboldu. İnsanların nerede olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Bir başka köylü de evine arama için geldiklerinde, siloviklerin elinde bir harita gördüğünü ve bu haritada bazı evlerin işaretlenmiş olduğunu ifade etti.

Köylü “ Federallerin ifadesine göre, onlar direnişçi yandaşlarının bulunduğu evleri havaya uçuracaklar. Ancak bizim köyümüzde öyleleri yok. Öldürülen tüm direnişçiler başka köylerden idi. İnsanlara akrabaları geldiğinde, onlara sen direnişçi misin, değil misin diye sormaz. Bizde misafiri geri çevirme diye bir şey yoktur. Köyde havaya uçurulan tüm evler öldürülen kişilerin yakınlarına ait. Bazı evler boştu. Evleri zarar görenler şimdi yakınlarında kalıyorlar” dedi. Ayrıca köyde şu anda Moskova, Saratov, Kazan, Vologod bölgelerinden gelen özel birim mensuplarının bulunduğunu da kaydetti. Ayrıca evlerin temellerine zarar verilmediğini, ancak içinde yaşamanın da mümkün olmayacak şekilde olduğunu ifade etti.

Maydanski komşu köylerdeki vatandaşlar da şimdilik siloviklerin köyden kimseyi çıkarmadığını iddia ediyor.

İrganay köyünden Magomed Aligaciyev “ Maydanski köy sakinleri ile telefonda konuşuyoruz, ancak verdikleri bilgiler farklı. Bazıları yirmi kişinin, bazıları on kişinin kaybolduğunu söylüyor. Bizim polislerimiz ise bir şey bilmiyor. Onlar ablukanın üçüncü halkasındalar. Bugün (9 Temmuz) ateş sesleri duyulmadı, ama insanları yine de köyden çıkarmıyorlar. Tek çıkan kişi, eski köy başkanı Magomed Guseynov, Mahaçkale hastanesine gitti” dedi.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar