Haber / Mitrokhin’e Göre Hapisteki Çevreci ‘Rusya’nın Gerçek Kahramanı’
14:07 10 July 2014

Yevgeni Vitişko geçen hafta bir Rus hapishanesinde kırkıncı yaş gününü idrak etti. Vitişko Soçi Olimpiyatı’na hazırlık sürecinde Vladimir Putin ve çevresinin doğaya verdikleri zararı teşhir ettiği için üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rus çevreciler ve uluslararası çevre örgütleri her zaman yanındaydı. Ama bu yıl doğum günü hediyesi olarak bir destek daha kazandı : liberal Rus siyasetçi ve yorumcu Sergey Mitrokhin Moskova televizyonu tarafından şişirilen insanların değil, Vitişko’nun “Rusya’nın gerçek kahramanı” olduğunu deklare etti. Bu sıfat hapisteki çevrecinin serbest bırakılmasını sağlayabileceği gibi, Rusya’daki çevreci ve liberal toplulukları bir araya getirebilir ve her iki camiayı güçlendirebilir. (Kasparov.ru, 4 Temmuz).

Kuzey Kafkasya Ekoloji İzleme örgütü aktivisti Vitişko’nun başı Rusya makamlarıyla derde ilk defa, meslektaşlarıyla birlikte Krasnodar valisinin toprağı yasadışı kullandığına ilişkin bilgi topladığı Kasım 2011’de girdi. “Polisin emirlerine uymamakla” suçlandılar ve on gün ceza aldılar. Bir ay sonra Vitişko ve bir başka aktivist hükümet malına ve özel mülkiyete zarar vermekten üç yıl tecilli cezaya çarptırıldılar. Serbest kalmak için Tuapse bölgesini terk etmemesi gerekiyordu. Terk etti ve yerel bir mahkeme cezasını onadı. Başvurusunun Soçi Olimpiyatı’nın sürdüğü 12 Şubat’ta reddedilmesi cezasının gerçek sebebini göstermesi bakımından sembolik bir anlam taşıyordu ; Mitrokhin’in dediği gibi o bir “Olimpik mahkum” idi.

Görevliler, dışarıya telefon edememelerinin sebebinin Vitişko’nun medya bağlantıları olduğu yalanını yayarak diğer mahkumları ona düşman ettiler. Hapisteki aktivist ülkeyi terk etseydi (ki Rusya makamları buna razıydı) birçok sıkıntıdan kurtulabilirdi. Ama Vitişko gitmeyi kabul etmedi, çünkü kendisiyle “ters düşmek” istemedi. O çevreyi koruyacak, mahkumların haklarını savunacak, ve serbest kaldıktan sonra Soçi belediye başkanlığı için yarışacaktı.

Vitişko siyasal yeteneğe sahip ; bunun pek çok örneği var. Onu “doğal lider” olarak gören birçok mahkum kendilerine yasalar konusunda akıl hocalığı yaptığı ve aralarında Mitrokhin’in de bulunduğu çok sayıda insanın dikkatini çektiği için Vitişko’ya “vekil” diye hitap ediyorlar.

Mitrokhin’in yeni makalesi, Moskova Kenti ve Oblastı Ekolojik Savunması adlı hareketin lideri olan Yevgeniya Çirikova’nun bildirisinden sonra yayınlandı. Bildiriye göre Moskova’nın baskısı ve özellikle de Vitişko “düşünce suçlusu” kavramına benzer yeni bir kavramı -“çevre suçlusu”- zorunlu kılıyor. Bu bilhassa Rusya için gerekli. Çirikova Rusya’da hükümetin kimilerini öldürdüğünü (Mihail Beketov) ; kimilerini ülkeyi terk etmeye zorladığını (şimdi Estonya’da yaşayan Suren Gazaryan) ve Vitişko örneğinde olduğu gibi kimilerini hapsettiğini dile getirdi (Bellona.ru, 30 Mayıs).

Çirikova’ya göre Vitişko’nun güvenliğini sağlamak için Rusya içinde ve dünyada girişimler devam ediyor. Çirikova sözlerine “100.000 imza topladıkları takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapacakları başvurunun masraflarını karşılaması için bir şirketle anlaştıklarını” ekledi. Bu imkan sonuna kadar kullanılmalı. Çirikova dünyadaki çevreci örgütlerin ve insan hakları gruplarının her zamankinden daha fazla Vitişko’nun arkasında olduklarını ve onun özgürlüğü mücadele ettiklerini söylüyor. Vitişko Rusya hükümetinin ve şirketlerinin doğaya verdikleri zarara karşı direnen hareketlerin sembolü haline geldi. Dilekçe Bellona.ru sitesinde bulunabilir. Çevrecilerin Vitişko’nun özgürlüğü yapılan çalışmalara ve imzalara http://freevitishko.org adresinden ulaşılabilir.

Eco-Hostage Vitişko ve Gazaryan’ın doğayı korumak isterken kurban edildiğini açıkladı. Siyasal Mahkumlarla Dayanışma Birliği suçlamaların politik içerikli olduğunu söyledi. Rusya Memorial örgütü Vitişko’nun adını siyasal mahkumlar listesine dahil etti. Cezaya çarptırılmasına rağmen Vitişko, Soçi Olimpiyatı’nı düzenleyenlerin doğaya verdikleri zararı teşhir etmeyi sürdürdü. Nihayet, 20 Aralık 2013’de mahkeme cezayı değiştirdi ve hapse mahkum etti. Freevitishko.org sitesine göre “cezayı değiştirtenler yerel siloviki idi”.

Rus aktivistler Vitişko’ya destek vermek ve çevre bilincini artırmak için gazetecilerle bir araya geldiler. Mesajlarını yaymak amacıyla “Ecology and Law,” (“Ekoloji ve Yasa”) adlı internet dergisini yayınlamaya başladılar (Bellona.ru, 31 Mayıs). Ekoloji ve Yasa’nın son sayısı sosyal medya ve internet teknolojisinin çevreciler tarafından kullanılmasını ele alıyor. Makaleler ve söyleşiler yanında Vitişko’ya daha fazla dikkat çekmek için aktivistin posterini yayınlıyor.

Paul Goble

Kaynak:http://www.jamestown.org/programs/edm/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=42593&tx_ttnews%5BbackPid%5D=27&cHash=9ccfdfd84bbff108dce196f6f86b6767#.U723ifl_upc

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 10 Temmuz 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar