Haber / Ekmelettin İhsanoğlu slogan ve logosunu açıkladı
13:51 10 July 2014

İhsanoğlu, kampanya sürecinde “Ekmek İçin Ekmeleddin” sloganını kullanacak. Logosu da buğday tarlası şeklindeki Türkiye haritası olacak.

Beş partinin (CHP, MHP, DSP, DP, BTP) ortak cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu Çırağan Sarayı’ndaki toplantıda hem kampanya sloganını hem de seçim bildirgesini açıkladı.

Sözlerine duayla başlayan İhsanoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Tüm Türkiye’nin adayıyım”

Bu çok hassas dönemde seçime giderken, ülkemizin içeride huzurunu korumaya, komşularıyla ihtilaflarını çözmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Ey azizler diye hitap etmek istiyorum. Erzurumlu İbrahim Hakkı dostlarına şu şekilde seslenirdi: Ey aziz… Ey azizler, çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Daha fazla huzura ihtiyacımız var.

Ben MHP, CHP dahil, AKP, HDP, BBP seçmenlerinin, tüm Türkiye’nin cumhurbaşkanı adayıyım. Hiçbir partiye diğer partilerden daha yakın veya uzak değilim. Hepsine sonsuz sevgi ve saygı besliyorum. Her partide namusuyla çalışan bürokrat teknokrat var. Benim tüm ülkede, sevdiğim saydığım milletim vardır. Sevgili ey azizler, elimde bir avuç tohum var. Bu tohumları ekmek istiyorum. Sevmek istiyorum. Sevgi ekeyim ki sevgi filizlensin. İnsanlarımız kavga etmesin.

“Sıkmabaş diye hakaret ettirmem”

28 Şubat’ta gencecik kız çocuklarımıza ‘sıkmabaş’ diye bağıran ceberrut bir devlet vardı. Ben buna karşı dokuz çocuğun yanında durdum, makamım elimden alındı. Ben öğrencilerime ‘sıkmabaş’ diye hakaret ettirmem. Okuma hakkının elinden almasına izin veremezdim. Ben talebelerime, gözleri sevgi dolu gençlere çapulcu dedirtmem, bir insan evladına böyle hakaret edilmesine müsaade edemem. Ali İsmail Korkmaz da bunlardan biriydi. Bir daha bu acıların yaşanmaması için yola çıktım.

“Çocuklarımızın katil olmayacağı bir Türkiye…”

Analar bu çocukları doğuruyor, yemeyip içmeyip büyütüyor. Tüm gençlerimiz çok kıymetli. Edirne’deki de Hakkari’deki de… Ne yazık ki kadınlarımız hak ettiği noktada değil. Kadınlarımızın tüm hak ve hürriyetleri ile yaşadığı bir Türkiye hayal ediyorum. Çocuklarımızın katil olmayacağı bir Türkiye hayal ediyorum. Buna ulaşmanın yolu da tarlaya hakaret değil, sevgi tohumları ekmekle olur. Sevgi ekmek için verin elinizi.

Bir diğer tohum da saygıdır. Yargı hükmünü vermedikçe hüküm bildirmek yargısız infazdır. Maalesef ülkemizde yargısız infaz görüyoruz. Düşünceler kamplaşıyor. Saygısızlık tarafların tamamını üzer. Derin yaralar almış bu ilişkileri iyileştirmek için çalışacağım. Seçilirsem derin yaralar almış ilişkileri saygı çerçevesinde iyileştirmek için çalışacağım. Hükümleri hukuk versin. Suçu ispatlanmadıkça kimse suçlu değildir. Adalete, farklılıklara, hükümete, her kesime saygılı olmak için bu tarlaya saygı ekmemiz gerekecek. Saygı ekmek için verin elinizi.

“Cumhurbaşkanı yol gösterir”

Toprağa dirlik ekmeliyiz. Türkiye’nin bir bölümü ödenemez biçimde kredi kartı borcu içinde. Bunu ödemek için vatandaşlarımız yemelerinden içmelerinden oluyorlar. Nereye gitsem duyduğum şey borçluluk halidir. Cumhurbaşkanının icra yetkisi yoktur ama icra ile el ele verip, çağrı yaparak, yetkisini kullanarak yol gösterir.

Cumhurbaşkanı yol yapmaz ama yol gösterir. Dünyada hürriyet olmadan zenginliğe ulaşan hiçbir ülke yoktur. Hür düşünce toplumdaki zenginliğin baş şartıdır. Hürriyet demokraside şarttır. Hürriyet havasını keserseniz o ülke nefessiz kalır. Biz büyük bir devletiz, potansiyelimiz büyük. Gençleri bilime, sanayiye kanalize etmeliyiz. Şimdiye kadar tıpta, bilimde Nobel kazanamadık. Edebiyat dışında hâlâ bir Nobel yok. Dirlik ekmek için verin elinizi.

“Uzun zamandır hep birlikte sevinemiyoruz”

Tarlamız büyük ve bereketli, tıpkı ülkemiz gibi. Ey azizler, son tohum sevgi saygı ve dirlikten sonra, birlik tohumudur. Birlikte yaşama kültürüne herkesten daha fazla sahip bir milletiz. Yıllardır ortak acılarımız devam ediyor. Suriye’de yaşanan trajedi, Soma’da açgözlü kapitalist anlayışın faturasına, rehin alınan vatandaşlarımıza, ölen her bir cana ortak olarak üzülüyoruz. Ama çok uzun zamandır hep birlikte sevinemiyoruz, sevinmeyen bir ülke ülke olma vasfını yitirmeye başlar. Barajlarımız, tüp geçitlerimiz, yollarımız hepimizin vergisiyle yapılıyor. Ama bunun için bile ortak bir sevincimiz olmuyor. Bu konuda bile bir ikilik, yarış, 70 sene önceki ülkelerle anlamsız kıyaslamalar arasında kaybolup gidiyor sevinçlerimiz.

“Atatürk yaşasaydı…”

Dış dünyaya gelince, Atatürk’ün sözünü her yere yazıyoruz “Yurtta sulh cihanda sulh” diyoruz. Uygulamada ne kadar başarılı oluyoruz. Atatürk şu anda yaşasaydı ne yapardı? Atatürk en akılcı çözümleri üreten bir liderdir. Şunu kesinlikle söyleyebilirim. Şu anda yaşasaydı, Ortadoğu, Kafkaslar, Balkanlar’da barış ve refah için temelini atmıştı. Filistinli çocuğun attığı tweet, New York’taki Yahudi genci ağlatıyor. Bir saniyede olup bitiveriyor. Bizim teknik üniversitelerimiz var, aydın modern milyonlarca gencimiz var. Şirketlerimiz çevre ülkelerinde büyük başarılara imza atmışlardır. O halde, paylaşamadığımız nedir?

“Ben birlikten yanayım”

Bu koca coğrafyada değil mezhep milliyet savaşlarıyla despotluk kibir mi üretecek? Yoksa lâik demokratik bir biçimde el ele vereceğiz? Barış mı kazanacak savaş mı kazanacak? Birlik mi kazanacak ayrışma mı? Ben birlikten yanayım.

“Ekmel Bey’i aciz gösterin deniliyor”

Neredeyse bir ay sonra Türkiye önemli bir seçim yapacak, ama bizim elimizde bu masraflı seçimi finanse edecek imkânlar yok. Bir rakibimiz hem iktidar olmanın getirdiği avantajla, hem de başbakanlığın imkânlarıyla bolluk içerisinde bir kampanya yapabilecek. Bazı kanallarda aman Ekmel Bey’i aciz gösterin, dili sürçer ise bunu abartın, iyi bir söz söylerse görmezden gelin, onu örtünüz gibi dolaşıyor. Gizlisi saklısı yok, iftiranın biri bin para. Güvendiğim tek şey var, Türk milletinin derin sağduyusu. Türk milleti tarih boyunca bunu göstermiştir. Güzel milletime bir çift sözüm var. Aziz kardeşlerim, ey azizler, korkmayınız, Türkiye’de istikrarı sarsacak hiçbir şey yapmayacağım. AK Parti dahil bütün partilerle el ele vereceğim.

“Kutsalımız ekmek”

Ekmek için… Ne demek ekmek için? Milletimizin kültüründe çok kutsal kavramlar var. bunun başında kitap gelir. Biz kitap diye Kuran-ı Kerim’e deriz. Bir başka kutsalımız var, bayrağımızdır. Bayrağımız bizim canımızdır, kanımızdır. Bu devletin tapu senedidir. Bir başka kutsalımız ekmektir. Ekmek bizim için çok kutsal bir kavramdır.

Ekmek fırından aldığımız ekmek, Ekmek tüten ocak demektir, ekmek alın teri demektir. Şerefimiz namusumuz demektir. Kitabımıza bayrağımıza ekmeğimize sahip çıkalım. Ben Mehmet Akif Ersoy’un dergâhında büyümüş bir gurbetçi çocuğuyum. Taksicisi simitçisi garsonu mevsimlik işçisi hepimizin derdi ekmek. Suriye’nin ekmeği elinden alındı. Sokaklarda perişan biçimde. O kadar zulüm mazlum gördüm ki, en zor şartlarda ara buluculuk yaptım. Filistin’de devlet nişanı alan ilk ve tek Türk benim. 20 bin yetimin kefaletini, Gazze’de Somali’de İslam dünyasının birçok yerinde, aç susuz kalmış insana, bebeğe, karnını doyurmasına sebep oldum. Yüz binlerce insanın hayatta kalmasına sebep oldum.

“Türkiye’mizin emrindeyim”

Çoluğunun çocuğunun mürüvvetini görmek herkesin hakkı. Torun sevmek herkesin hakkı. Sadece sevgi ekelim, saygı ekelim, nezaket ekelim ki, bu topraklar nice Yunus’lara Nazım’lara Akif’lere vatan olsun. Çünkü ne ekersek onu biçeriz. Güzellikleri ekmek için Türkiye’mizin emrindeyim. Allah bu millete devlete zeval vermemesi niyazıyla…

“Başbakan ile mükemmel bir dostluğumuz var”

İhsanoğlu konuşmasından sonra salondaki gazetecilerin sorularını cevapladı. Bu sırada, Başbakan Tayyip Erdoğan ile “mükemmel” bir dostlukları olduğunu söyledi. AK Partililerden de oy alacağını savundu. İhsanoğlu, “AK Parti’nin aleyhinde değilim, AK Parti’nin adayının da aleyhinde değilim. Halkın bunu seçmesi lâzım.” dedi.

Toplantıda İhsanoğlu’nun hayat hikayesinin anlatıldığı bir video da izletildi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, kampanya sürecinde “Ekmek İçin Ekmeleddin” sloganını kullanacak. Logosu da buğday tarlası şeklindeki Türkiye haritası olacak.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak.

Kaynak: Al Jazeera

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar