Haber / Valery Dzutsev:Ukraynalı Mültecilerin Kuzey Kafkasya’ya Gelmesi Bölgede Gerginliği Artırabilir
17:39 9 July 2014

Rusya-Ukrayna krizi derinleşirken Ukraynalı mülteciler Kuzey Kafkasya’da alakası olmayan yerlere gönderiliyorlar. Ukrayna’nın doğusundan Kuzey Osetya’ya gelen yaklaşık 200 mülteci dinlenme tesislerine yerleştirilerken, çatışmalar sürdükçe yeni sığınmacıların gelmesi bekleniyor. Mülteciler Rusya tarafından Ukrayna’ya karşı yürütülen propaganda savaşında kullanılıyorlar. Mesela devlet televizyon kanalı Rossiya, Ukraynalı mültecilerin evlerine dönememelerine ilişkin şu açıklamayı yapıyor : “Ukrayna’nın yeni yönetimi iyi bilinen korku salma yöntemlerini faal olarak kullanıyorlar. Sivilleri öldürüyorlar, içinde mültecilerin bulunduğu araçlara ateş açıyorlar ve şimdi de propaganda broşürleri kullanmaya başladılar.” (Vesti.ru, 4 Temmuz).

Rusya-yanlısı mülteciler Rusya’ya kaçarken Ukrayna-yanlısı sığınmacılar Ukrayna’nın diğer bölgelerine gidiyorlar. İki ülkede de mültecileri barındırma ve en acil ihtiyaçlarını karşılama çalışmalarının büyük kısmı gönüllü örgütler eliyle yürütülüyor. (Svoboda.org, 4 Temmuz).

Rus medyası, doğal olarak, hikayenin tek tarafına odaklanıyor ve Ukrayna’daki Rusya-yanlısı silahlı güçlerin yaptıklarını görmezden geliyor. Rusya medyasında bazen absürd tasvirlere rastlanıyor. Mesela Luhansk yakınlarındaki bir köyün halkının Rusya-yanlısı güçlerince rehin alması, sanki siviller savaşta tutsak edilebilecek meşru hedeflermiş gibi, Rusya medyası tarafından “milisler köylüleri esir aldı” şeklinde haberleştirdi. (Gazeta.ru, 18 Haziran).

Ukrayna’nın doğusundan gelen mültecilerin istikrarsız ve huzurdan uzak Kuzey Kafkasya’ya gönderilmeleri ilginç görünüyor. Ukraynalı mültecilerin nisbeten istikrarlı olan Kuzey Osetya’ya yerleştirilmeleri anlaşılabilir. Ne var ki, Kuzey Kafkasya’da şiddetin en yoğun yaşandığı Dağıstan’a bile Ukrayna’dan yaklaşık 400 mülteci getirildi ve daha fazlası bekleniyor (Rgvktv.ru, 30 Haziran). İnguşetya lideri Yunus-Bek Yevkurov cumhuriyetinin 300 civarında mülteci kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi. (Ingushetia.ru, 18 Haziran), ama 6 Temmuz itibariyle ev sahiplerinin kim olacağı açıklanmadı. Çeçenya’da 140 Ukraynalı mültecinin barındırılıyor ; çoğunun daha önce Çeçenya’da yaşamış, sonra Ukrayna’ya gitmiş insanlar olduğu biliniyor. Çeçenya hükümeti Ukrayna’dan 140 kişiyi daha kabul edebileceğini açıkladı. (Kavkazky Uzel, 2 Temmuz).

Yevkurov’un Ukrayna’dan mültecileri kabul etmeye hazır olması bası İnguşları rahatsız ediyor. Bir blog yazarına göre “kendi mültecileriyle zaten tıka basa dolu olan İnguşetya Cumhuriyeti Ukrayna’dan sığınmacıları kabul edecek. İnguşetya lideri Çeçen Cumhuriyeti ve Kuzey Osetya’dan gelmiş ülke içi mültecilerin yaşadığı Karabulak kentini ziyaret etti. Maksadı ülke içi mültecileri yaşadıkları yerden çıkararak asi Donbas bölgesinden gelecek sığınmacılara yer açmak.” (Slonus2012.livejournal.com, 2 Temmuz).

Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinin -gönüllülüğe dayanıyormuş gibi görünen- Ukraynalı mültecileri kabul etme işlemi pek de gönüllü olmayabilir. Rusya hükümetine yakın Regnum haber ajansının bildirdiğine göre Rusya Acil Durumlar Bakanlığı İnguşetya yönetimine Ukrayna’dan gelecek mülteciler için 190 yer hazırlamasını söyledi. (Regnum.ru, 2 Temmuz). 1992 yılındaki Oset-İnguş çatışmasında on binlerce ülke içi mülteci Kuzey Osetya’dan İnguşetya’ya sığındı ve bunların bir kısmı hala düzgün konaklama olanaklarına sahip değil. İki Rus-Çeçen savaşında Çeçenya’dan kaçan sığınmacıların sayısı daha da fazlaydı ve İnguşetya’yı zor durumda bırakmıştı.

En büyük çelişki, Ukrayna’dan düzinelerce mültecinin geldiği Kabardey-Balkar’da yaşanıyor. Cumhuriyetin yöneticileri Kabardey_Balkar’ın Ukrayna’dan 500 çocuk kabul etmeye hazır olduğunu, gelenlerin sağlık tesisleri ve yaz kamplarına yerleştirileceğini açıkladılar. (Kavkazsky Uzel, 19 Haziran) Halbuki, Çerkesler Suriye’deki iç savaştan zarar gören soydaşlarını Kuzey Kafkasya’ya getirmek istemişler ama Rusya hükümeti bu taleplere duyarsız kalmıştı. Başta bazı sığınmacıların Suriye’den Rusya’ya gelmesine izin verilse de daha sonra politika değiştirilmiş, bazı Çerkes örgütleri sığınmacılara göndermek üzere sahte ticari vize çıkarmakla suçlanmış ve çok sayıda sığınmacı sınır dışı edilmişti. Suriyeli Çerkes sığınmacılar için çok az şey yapan Moskova’nın, Ukrayna’dan gelecek etnik Rusları barındırmaları için Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerine emir yağdırdığı görülüyor. Bu tablodan şu anlaşılıyor: Rus kökenli olmayan sığınmacılar ayrımcılığın kurbanı oluyor, onların yerine bölgeye etnik Slavlar yerleştiriliyor, Moskova son on yıllar boyunca bölgeyi terk etmiş etnik Ruslar’ın yerini yeni gelenlerle doldurmak istiyor.

Zaten işsizlik, etnik gerginlik ve şiddetli isyan hareketleriyle bunalan Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri şimdi yeni bir göç dalgasıyla baş etmek zorunda. Mültecilerin çoğu Kuzey Kafkasya’nın yaşam koşullarına alışık değiller. Ukrayna’dan gelmiş düzinelerce etnik Rus mülteci Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerininin istikrarını bozamaz ama Ukrayna’daki çatışmalar şiddetlenir ve göç dalgası büyürse bölgeye gerilim hakim olur. Ayrıca, elindeki etnik Rus mültecilerin sayısı yeterince çoğalırsa Moskova toplumsal mühendislik projesine girişebilir ; yani, bölgedeki etnik Rus varlığını uzun vadede garantiye almak için Ukrayna’dan gelecek mültecileri Kuzey Kafkasya’ya yerleştirmeye devam edebilir.

Valery Dzutsev

Kaynak: http://www.jamestown.org/single/?tx_ttnews%5Bany_of_the_words%5D=bubonic%20plague&tx_ttnews%5Btt_news%5D=42591&tx_ttnews%5BbackPid%5D=7#.U7xtAGCKDDc

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 8 Temmuz 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar