Haber / Kırım Tatar Diasporası’ndan çağrı
12:15 7 July 2014

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubar’ın Kırım’a girişinin 5 yıl süreyle yasaklanmasının ardından Türkiye’de yaşayan Tatar Dernekleri harekete geçti. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi tarafından yayınlanan bildiri “İnsan Hakları, Demokrasi ve Uluslararası Hukuk’a Saygıyı İlke Edinmiş Tüm İnsanlara” cümlesiyle başlıyor. Bildirinin tam metni ise şu şekilde;

“Kırım’ı işgal ederek, Kırım Tatar halkının binbir zorlukla elde ettiği hakları birer birer gasp etmeye başlayan Rusya, son olarak 5 Temmuz 2014’te bu halkın demokratik temsil organı olan Kırım Tatar Millî Meclisi’nin Başkanı Refat Çubar’ın Kırım’a girişini beş yıl süreyle yasakladı. Bu kabul edilemez yasak, Refat Çubar’a Ukrayna’nın Geniçesk şehrinde yapılan Kırım Tatar Millî Meclisi toplantısından dönerken durdurulduğu sınır kontrol noktasında, Vladimir Putin’in tayin ettiği Kırım Başsavcısı tarafından tebliğ edildi.

Kırım’ın işgalini müteakip dış dünyanın gözünü boyamak maksadıyla Kırım Tatarlarına pek çok vaatte bulunan Rusya, bu vaatlerin yerine getirilmesi şöyle dursun, Kırım Tatar halkı üzerinde tam bir baskı rejimi kurmuştur. Bu meyanda, Kırım Tatar Millî Meclisi dağıtılmakla tehdit edilmiş, başta Refat Çubar olmak üzere Millî Meclis yöneticileri hakkında soruşturmalar başlatılmıştır. Kırım Tatar halkının büyük lideri ve dünyaca ünlü insan hakları savaşçısı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun vatanı Kırım’a girişi yasaklanmış, onu karşılamaya giden binlerce Kırım Tatarına büyük para cezaları verilmiş, bu insanlar ve başka pek çokları Rusya istihbarat servisi FSB tarafından sorguya alınmıştır.

Kırım Tatarlarının her yıl 18 Mayıs’da düzenlendikleri Büyük Sürgün’ü anma törenlerinin ve 26 Haziran’daki Bayrak Bayramı kutlamalarının başta Akmescit olmak üzere şehir meydanlarında yapılmaları yasaklanmış, ağır silâhlı Rusya askerî birlikleri bu gibi faaliyetlerin önlenmesiyle görevlendirilmiştir. Kırım Tatarlarına karşı cinayet de dahil olmak üzere darp, tehdit ve camilere yönelik vandalizm gibi “faili meçhul” suçlar serbestçe işlenir hale gelmiştir. FSB’nin ve Rusya’nın diğer güvenlik birimlerinin Kırım’daki baskı ve tehditleri her geçen gün artarak devam etmektedir. Kırım Tatar millî temsil organlarının bölünmesine ve onların yöneticilerinin itibarsızlaştırılmasına yönelik ahlâk dışı her yola başvurulmaktadır.

Türkiye’deki Kırım Tatar diasporası adına Kırım Derneği Genel Merkezi, halkımızın millî liderleri olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Refat Çubar’ın vatanlarına girişlerinin yasaklanmasını, Kırım Tatar halkına karşı uygulanan bütün diğer utanç verici politikaları, Kırım’da Sovyet rejiminin âdetâ diriltilmesini ve herşeyden önemlisi Kırım’ın haksızca, hukuksuzca ve zorbaca işgalinin sürdürülmesini nefretle kınamaktadır. İnsan haklarına ve uluslararası hukuka saygısı olan herkesi Kırım’da süregelen ve günden güne daha da kötüye giden son derece kaygı verici bu durumu görmeye ve gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.”

http://kirimdernegi.org.tr/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar