Haber / Valery Dzutsev:Çerkes Örgütü, Diğer Çerkes Gruplarıyla Mücadele Etmek İçin Hükümetten Maddi Yardım İstiyor
17:28 4 July 2014

24 Haziran günü Çerkes aktivist Andzor Kabard, Dünya Çerkes Birliği (DÇB) ‘nin diğer Çerkes örgütleriyle mücadele etmek amacıyla maddi yardım almak için Rusya hükümetine başvurduğunu ortaya çıkardı. Kabard Facebook üzerinden yaptığı açıklamada DÇB’nin artık yaşamadığını beyan etti (facebook.com, 24 Haziran).

DÇB’nin bağış için yaptığı başvurunun başlığı şöyle : “Sanal ortamdaki etnomerkezci ideolojiye enformasyon karşı-eylemi : milliyetçi örgütlerin propaganda faaliyetlerine karşı koyarak Kuzey Kafkasya bölgesindeki Rusya halkları arasında arasında hoşgörülü ilişkileri güçlendirmek”. Başvuru hakkındaki kısa açıklamaya göre proje Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Adigey ile Krasnodar ve Stavropol bölgelerini kapsıyor. DÇB’nin bu bölgeleri hedeflenmesinin arkasında, Çerkes topluluklarına ev sahipliği yapmaları var. Çerkes örgütleri, Rusya İmparatorluğu’nun 18. ve 19. yüzyıllarda Çerkeslere karşı yürüttüğü kitlesel etnik temizliğin Moskova tarafından “soykırım” olarak tanınmasını istiyorlar ; DÇB bu taleple mücadele etmek için Rusya hükümetinden destek istiyor. DÇB’nin başvurusu, milliyetçi içerik taşıyan sitelerin izlenmesi ve milliyetçileri savunmada bırakmak için kendi görüşlerini yaymayı kapsıyor. DÇB hükümet bağışı için başvurusunu “Önem Taşıyan Sosyal Projeler ile İnsan ve Yurttaş Haklarınının Korunması Projelerine Destek” adlı yarışma üzerinden yaptı. (grants.oprf.ru).

DÇB’nin başvurusu sayesinde şu ortaya çıktı: Rusya hükümeti bağımsız STK’larla mücadele etmek için kendi yandaşlarını kamu kaynaklarıyla finanse ediyor. DÇB’nin bağış almak yaptığı başvurunun teşhiri, Kuzey Kafkasya’daki en eski Çerkes örgütlerinden birinin bitmesi anlamına da geliyor. DÇB’nin uzun süredir Moskova yanlısı bir örgüt olduğu biliniyordu. 1990’lı yıllarda Rusya gizli servisi (FSB) tarafından, Batı’daki milliyetçi Çerkes örgütlerini denetlemek ve onlarla mücadele etmek amacıyla kurulduğu yönünde yaygın bir kanaat vardı. Ama bu defa Rusya hükümetiyle bağları afişe edildi ; diğer Çerkes örgütleriyle mücadele etmek için -kurumsal kimliğiyle- hükümetten bağış yapmasını istiyordu. Bazı siteler aceleyle DÇB’nin başvurusunun reddedildiği haberini yayınladılar (Natsionalny Aktsent, June 26) ; ama aynı örgütün hükümetten gizlice maddi yardım alıp almayacağı veya başka bir yandaş Çerkes örgütüne yardım edilip edilmeyeceği belli değil. “Soykırım” taleplerine bundan sonra karşı çıkacak her Çerkes örgütüne işbirlikçi nazarıyla bakılacak ve tüm inanılırlığını kaybedecek.

Perit örgütü, Rusya hükümetinin hoşlanmadığı STK’ların başına neler gelebileceğinin örneğidir. Perit etnik Çerkeslere Suriye’deki iç savaştan kaçarak Rusya’ya gidebilmeleri için davetiyeler gönderiyordu Yasalara uymamakla suçlanan Perit açılan tüm davaları kazandı ama Rusya hükümetinin baskıları yüzünden kapanmak zorunda kaldı. (Adyge Heku,19 Haziran).

Moskova’nın taktiklerine rağmen, Çerkes Sorunu çözülmüş veya unutulmuş olmaktan çok uzak. 20 Haziran günü, dünyanın her yerindeki Çerkes örgütleri Çerkes “soykırımının” tanınması için Ukrayna hükümetine tekrar başvurdular. Başvuruda “Rusya İmparatorluğu’nun 18. ve 19. yüzyıllarda uyguladığı ‘soykırım’ yüzünden Çerkes halkının çoğu hayatını kaybetti. Kurtulanlar topraklarını terke zorlandılar ve kitleler halinde Çerkesya’dan sürgün edildiler. Sürgün esnasında yüzbinlerce insan hayatını kaybetti ; bu ‘Çerkesleri değil, topraklarını isteyen’ Rusya İmparatorluğu’nun planının bir parçasıydı” ifadesine yer verildi. Belgeye göre, Çerkesler nihai olarak yenilgiye uğradıkları 1864 yılından sonra da sürülmeye devam edildiler. İmzacılar Ukrayna ve Çerkesya üzerindeki Rusya politikalarını karşılaştırarak bir fark olmadığını söylediler. Bu benzerliği vurgulayan müracaatçılar Ukrayna hükümetinden Çerkes “soykırımını” tanımasını istediler. (cherkessia.net, 21 Haziran).

21 Haziran günü, Türkiye’de yaklaşık 60 Çerkes aktivist Andzor Ahohov’un Kabardey-Balkar’da cezalandırılmasını protesto ettiler. Ahohov, -2014 Soçi olimpiyatı başlarken- 7 Şubat günü Nalçik’teki protesto gösterisini örgütleyen Çerkesler arasındaydı. Kabardey-Balkar’daki protestocular Çerkes “soykırımı” toprağı Soçi yazılı pankartlar taşıdılar. Polis gösteriyi dağıttı ve düzinelerce göstericiyi gözaltına aldı. Gözaltında işkence gören Ahohov polis şiddetinden şikayet etti. Misillemede bulunan polis, Ahohov’u yasadışı silah bulundurmakla suçladı. Tanınmış Çerkes insan hakları aktivisti Valeri Hatajukov’a göre Ahohov davası cumhuriyette muhalifler üzerinde kurulan siyasal baskının açık bir örneğiydi. (Kavkazsky Uzel, 22 Haziran).

Moskova’nın desteklediği STK’lar Çerkesler arasında çekiciliklerini yitirirken, yeni ve mevcut bağımsız Çerkes örgütleri saygınlık kazanıyor. Soçi Olimpiyatı’nı protesto eden sayısız gösterileri örgütleyenler Çerkes örgütlerinden çok az destek alan veya hiç almayan sıradan Çerkesler idi. Bu trend sürecek gibi görünüyor. İşbirlikçi Çerkes örgütlerinin teşhiri, aktivistleri sanal gruplar gibi hiyerarşik olmayan gayrı resmi yapılar oluşturmaya yönlendiriyor.

Kaynak: http://www.jamestown.org/single/?tx_ttnews[tt_news]=42568&tx_ttnews[backPid]=7&cHash=f589c07c2a91ba7edb401e0b851ae395#.U7SH3ED860M

Çeviri: Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 02 Temmuz 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar