Haber / Çerkes Dili Ve Edebiyatı Bölümü Yeni Öğrencilerini Bekliyor
14:15 1 July 2014

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Çerkez Dili ve Edebiyatı programına ilk öğrencilerini kabul ederek eğitim ve öğretime başladı. İlk olarak 2013-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzunda ilan edilen bu program 2013-ÖSYS sonuçlarına göre en düşük 286 (TS-2) puan ile öğrenci almıştı.

Öğretim üyesi ihtiyaçları ağırlıklı olarak Adigey Cumhuriyeti, Adigey Devlet Üniversitesinden sağlanan Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü, Çerkez dili ve eğitimi alanında değerli çalışmaları bulunan bir Profesör ve iki Doçent öğretim üyesiyle eğitim öğretime başladıktan sonra bir de Yardımcı Doçent Öğretim Üyesini kadrosuna ekledi. Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü eğitim ve öğretimin ilk iki yılında öğrencilere iyi bir Çerkezce dili eğitimi vermeyi, ardından öğrencileri seçmeli dersler aracılığı ile Dilbilimi veya Toplumdilbilimi alanlarına yönlendirmeyi planlamaktadır. Diğer bir deyişle öğrenciler yoğun bir Çerkezce eğitiminden sonra Dilbilimi veya Dil ve Toplum ile ilgili sosyal araştırmalar yapma becerileri kazanmaya odaklanabileceklerdir.

Öğrencilere, dil öğrenme becerilerine katkıda bulunmak üzere iki yarıyıl boyunca Dil Edinimi dersi de sunulmaktadır. Ayrıca ikinci yıldan itibaren öğrenciler toplam dört yarıyıl olmak üzere yeterli düzeyde Rusça Dersi alabileceklerdir.

Bölümden mezun olan öğrenciler Çerkez Dili alanında veya genel dilbilimi veya toplumdilbilimi alanlarında yüksek lisans programlarına yönelerek araştırmacı ve akademisyen olarak çalışabilecekleri gibi Çerkezce eğitmeni olarak ta görev yapabileceklerdir. Ayrıca, Türkiye’nin özelde Kafkas bölgeleri genelde Rusya Federasyonu ile hızla gelişmekte olan ticari, turistik ve sosyal ilişkileri göz önüne alındığında bu bölümden mezun öğrencilerin yüksek iş imkanlarına sahip olmaları beklenmektedir.

Düzce Üniversitesi Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü 2015 yılında başlatılması planlanan Yüksek Lisans Programı için de gerekli girişimde bulunulmuş olup Üniversitenin bu konudaki çalışmaları da devam etmektedir.

İlgilenen adaylar, üniversite hakkındaki ayrıntılı bilgilere http://www.duzce.edu.tr/ adresinden ulaşabilirler.

Program Adı: Çerkez Dili ve Edebiyatı

Öğrenim Süresi: 4 Yıl

Puan Türü: TS-2

kaffed.org

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar