Haber / Ukrayna ateşkesi bitirdi
11:06 1 July 2014

Cumhurbaşkanı Poroşenko, Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırılarını sürdürmesini gerekçe göstererek 20 Haziran’da ilan ettiği ateşkesi uzatmayacağını açıkladı, yeni operasyonların kapıda olduğunu ilan etti.

Poroşenko, Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, bir süredir devam eden ateşkesin uzatılmayacağını duyurdu.

Ukrayna lideri, ateşkesi uzatmama gerekçesi olarak, Rusya yanlısı ayrılıkçıların barış planına uymamalarını ve 100’den fazla kez ateşkes ihlali yapmalarını gösterdi.

Başta Donetsk, Luhansk, Slavyansk gibi kentler olmak üzere doğudaki birçok yerleşimde işgal eylemlerini sürdüren ayrılıkçılara karşı yeni operasyonar düzenleneceğini söyleyen Poroşenko şu ifadeleri kullandı:

“Topraklarımızı temizleyeceğiz. Ateşkesi daha fazla uzatmayarak teröristlere, isyancılara, yağmacılara ve barışçıl insanlarımızla alay eden, bölgenin ekonomisini felç eden, çalışanları, emeklileri maaşlarından mahrum eden, su kemerlerini, demir yollarını bozan, vatandaşlarımızın huzurunu bozan herkese cevabımızı vereceğiz.”

Liderlerle görüştü

Karardan önce Poroşenko’nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Cumhurbaşkanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Fransua Orland ve Polonya Cumhurbaşkanı Bronislav Kolomovski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği kaydedildi.

Kiev yönetimi 20 Haziran’da ilan ettiği bir haftalık tek taraflı ateşkesi, 27 Haziran’da 72 saat daha uzatmıştı. Ayrılıkçıları ateşkese uymamakla suçlayan Ukrayna, bu 10 günlük süre boyunca düzenlenen saldırılarda 27 askerin öldüğünü belirtiyor.

Kaynak: AA, Reuters

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar