Haber / Joe Biden: “Rusya’nın Kırım’ı işgalini tanımayacağız”
16:29 22 April 2014

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Kiev’de temaslarda bulundu.

Biden, 25 mayıs’ta düzenlenmesi planlanan Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimleri için, “ülke tarihinin en önemli seçimleri” ifadesini kullandı.

Kırım sorununa da değinen Biden, Rusya’yı “işgalci” olarak tanımladı:

“Ukrayna Lyviv’den Harkiv’e ve Karadeniz’e uzanan tek ve birleşik bir ülke olmaya devam edecek. Ve kesinlikle ne biz ne de dünyanın geri kalanı Rusya’nın Kırım’daki yasa dışı işgalini tanımayacak.”

Ukrayna’nın ikinci kez Turuncu Devrim fırsatı elde ettiğini belirten Biden, bölgesel yönetimleri güçlendirecek anayasal reformların önemine ve yolsuzlukla mücadeleye de dikkat çekti.

Ukrayna’nın doğusunda Rus askerleri görüldü iddiası

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın doğusunda savaşan Rusya özel kuvvetlerine ait olduğu iddia edilen bir dizi fotoğraf yayımladı.

Basına dağıtılan 11 sayfalık dosya içerisindeki fotoğraflarda, Rus askeri üniforması ve silahı taşıyan milisler dikkat çekiyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın bölgedeki etkisinden şüphe duymadıklarını kaydetti: “Bu fotoğraflar ortaya çıkmadan önce kamuoyuna güçlü bir şekilde durumu ifade etmiştik. Bunlar hakkında konuşmaya başlamadan önce Ukrayna’nın doğusunda ve Kırım’da ve diğer yerlerde gördüğümüz silahlı militanlar ile Rusya arasında kuvvetli bir bağ olduğuna inandığımızı belirtmiştik. Dolayısı ile bunlar sadece olaya ilişkin ilave görsel kanıtlar.”

Fotoğraflarda Kramatorsk ve Slovyensk şehirlerindeki eylemlerde görülen bir Rus askerinin 2008’de Rusya’nın Gürcistan’a yaptığı operasyonda da yer aldığı öne sürülüyor.

Geçtiğimiz haftalarda Ukraynalı diplomatlarca bölgede görevli Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri aracılığı ile ABD’ye ulaştırıldığı belirtilen dosyanın doğruluğu bağımsız kaynaklarca teyid edilmiş değil.

Fotoğraflara ilişkin Rusya’dan da şu ana kadar herhangi bir resmi açıklama gelmedi.

Öte yandan ABD’den önceki gün Ukrayna’nın doğusundaki Slovyensk’te kontrol noktası oluşturan Rus yanlısı üç kişinin öldürülmesi ile ilgili de bir değerlendirme geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, olayın sorumlularını halen tespit etmeye çalıştıkları kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırının arkasında radikal milliyetçi Sağ Sektör grubunun olduğunu iddia etmişti.

Kiev’den yapılan açıklamada ise olayın Rusya gizli güçleri tarafından düzenlenen bir “provokasyon” olduğu iddia edilmişti.

http://tr.euronews.com/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar