Haber / Sağ Sektör’den Rusya’ya ret
0:44 21 April 2014

Ukrayna milliyetçisi hareket Sağ Sektör, Rusya’nın uzlaşma için silah bırakmaları yönünde yaptığı çağrıya tepki gösterdi. Sağ Sektör grubunu basın sözcüsü Artyom Skoropadskiy, silah bırakmalarının söz konusu olamayacağını belirtti.

Ukrayna’da radikal milliyetçi Sağ Sektör hareketi, geçen Kasım ayında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e karşı gösterilerin başlamasıyla birlikte ortaya çıktı.

Ukrayna’nın Doğu bölgelerinde ayrılıkçıların ve Ukrayna’nın federasyona dönüşmesini isteyenlerin başlattıkları gösteriler ve çatışmalar sonrasında, Sağ Sektör’den de çok sayıda kişi bu bölgelere giderek, Rusya yanlısı bu gruplarla mücadeleye girişti.

Doğu Ukrayna’daki krize çözüm bulmak üzere geçen hafta İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen Rusya, ABD, AB ve Ukrayna ortak bir bildiride uzlaşmıştı. Bildiride, Ukrayna’daki yasadışı grupların silahlarını teslim edip işgal ettikleri binaları boşaltmaları öngörülüyor. Moskova’dan cuma akşamı yapılan açıklamada, sadece Rusya yanlısı milislerin değil Rusya karşıtı ve Ukrayna milliyetçisi Sağ Sektör hareketinin de silahlarını teslim etmesi gerektiği ifade edildi.

‘Silahların teslimi söz konusu olamaz’

Al Jazeera’ye konuşan hareketin basın sözcüsü Artyom Skoropadskiy, Rusya’ya şu sözlerle tepki gösterdi:

“Rusya’nın söyledikleri, tamamiyle Kremlin’in bilindik propaganda örneğidir. Bir kere bizim elimizde yasadışı olarak elde edilmiş silah ve cephane yok. Sadece bazı üyelerimizin kendilerine ait silahları var ve bunlar da onların yasal olarak sahip olduğu silahlardır. Bu silahlar, üyelerimizin kişisel mülkiyetinde olduğu için bunların teslimi gibi bir şey sözkonusu olamaz. Yasadışı silahlara sahip olanlar, Doğu Ukrayna’da devletin cephaneliklerini ele geçiren Rusya yanlısı gruplardır.”

Skoropadskiy’e göre, Sağ Sektör’ün eylemleri yasa dışı olarak görülemez çünkü Sağ Sektör ülke savunmasıyla ilgili konularda tüm etkinliklerini Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu ile koordinasyon halinde yürütüyor.

‘Yeni yönetimden hiç memnun değiliz’

Sağ Sektör’ün liderlerinden Saşko Bilıy, geçen ay Ukrayna güvenlik güçleriyle girdiği bir çatışmada öldürülmüştü. Bu çerçevede Sağ Sektör’ün, Yanukoviç’in devrilmesinden sonra iktidara gelen Batı yanlısı yönetime bakışını sorduk.

Skoropadskiy, şunları söyledi:

“İki şeyi ayırmak lazım, biz yeni yönetimi meşru görüyoruz ve Rusya’ya karşı bu yönetimi savunuyoruz. Fakat diğer taraftan bu yönetimden hiç memnun değiliz. Her şey bir yana, Kırım’ın Rusya’nın eline geçmesine seyirci kaldılar. Hainlere karşı mücadele edeceklerine, bizim adamlarımıza karşı mücadele ediyorlar. Ancak Ukrayna işgal tehlikesiyle karşı karşıya iken biz hükümete karşı devrimci yöntemlerle değil, sadece siyasi yöntemlerle mücadele edebiliriz. Bu nedenle hareketimiz siyasi bir partiye dönüştü ve liderimiz Dmitri Yaroş, cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını açıkladı. Fakat bu bizim gerektiğinde devrimci mücadeleye girmeyeceğimiz anlamına gelmez.”

Skoropadskiy Sağ Sektör’ün nasıl ortaya çıktığını da anlattı:

“Biz Ukrayna’nın son yirmi yılında faaliyet gösteren milliyetçi örgütlerin ittifakı olarak ortaya çıktık. Yanukoviç’e karşı gösteriler başladığında, çok farklı kesimlerden insanlar sokağa döküldü. Bunların arasında liberaller hatta bazı solcular vardı. Biz Ukrayna milliyetçileri, bu gösterilerde kendi siyasi duruşumuzu belirgin olarak gösterebilmek için ‘Sağ Sektör’ adıyla bir araya geldik. Polis gösterilere müdahaleye başlayınca, gösterilerin savunmasını üstlendik. İlk başlarda toplam 800 kadar üyemiz vardı. Fakat sonradan gönüllülerin katılımlarıyla bu sayı bugün 10 bini geçmiş durumda.”

Hareketin sokak çatışmaları konusundaki tecrübesi uzun yıllara dayanıyor. Skoropadskiy bu ittifakı oluşturan Trizub, UNA-UNSO gibi örgütlerin Ukrayna’nın bağımsız olduğu 1991 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini belirtiyor ve bu örgütlerin eskiden beri çeşitli spor kamplarında militan eğittiğini söylüyor.

Kaynak: Al Jazeera

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar