Haber / Putin’den Kırım itirafı
16:06 17 April 2014

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun doğu Avrupa’da yayılmasına bir karşılık vermek zorunda kaldıklarını ve Karadeniz donanmasının bulunduğu Kırım’ı da bu nedenle ilhak ettiklerini söyledi.

Rusya lideri, geçen Mart ayında düzenlenen referandumla Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya bağlanma kararı alan Kırım’la ilgili itiraf geldi. Putin, Rusya’nın Karadeniz filosuna ev sahipliği yapan Kırım’ı, NATO’nun son yıllarda doğu Avrupa’da artan etkisine tepki olarak ilhak etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Moskova’da bir televizyon programına konuk olan Putin, “Askeri ittifakın (NATO) sahip olduğu alt yapı bizim sınırlarımıza doğru yaklaşıyorsa, bu bazı endişelere ve kuşkulara neden olur. Buna karşılık bazı adımlar atmak zorundaydık” dedi.

Putin, “Kırım konusunda eğer hiçbir şey yapmamış olsaydık, bir süre sonra NATO Ukrayna’ya girecekti, ‘sizi ilgilendiren bir durum yok’ diyeceklerdi” ifadelerini kullandı.

Moskova son yıllarda özellikle NATO’nun doğu Avrupa’yı kapsayan füze kalkanı projesinden rahatsız.

Rusya, 2020 yılına kadar tamamlanması hedeflenen Avrupa’daki füze kalkanı planını, nükleer gücüne bir tehdit olarak değerlendirirken, Washington bunun İran’dan gelebilecek tehditlere karşı bir önlem olduğunu savunuyor.

ABD’ye güvenimiz Ukrayna öncesi yok oldu

Putin ayrıca, Rusya ile ABD arasındaki güvenin Ukrayna’daki krizden önce yok olduğunu, ancak yeniden işbirliği kurmak istedikleri söyledi. Rusya lideri, bunun sağlanması içinse Washington’un başklarının çıkarlarına ve uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

İki ülke ilişkilerinin bozulmasından kendilerinin sorumlu olmadığını belirten Putin, “ABD istediği gibi Yugoslavya’ya, Irak’a, Afganistan’a, Libya’ya müdahale edebiliyor, ama Rusya kendi çıkarlarını koruyamıyor” ifadesini kullandı.

NATO, Ukrayna’daki krizin derinleşmesi sonrası Çarşamba günü doğu Avrupa’ya takviye birlik gönderme kararı aldı. Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen ittifak üyesi 28 ülkenin bir dizi askeri önlem üzerinde anlaştığını söyledi.

Anders Fogh Rasmussen, “Havada daha fazla uçağımız, denizde daha fazla gemimiz olacak. Kara kuvvetlerimiz de teyakkuz halinde” diye konuştu.

http://aljazeera.com.tr/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar