Haber / Ukrayna’da operasyon başladı
0:57 16 April 2014

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda Rusya yanlılarına karşı ‘özel operasyon’ başlattı. Geçici Devlet Başkanı, Aleksander Turçinov, Kramatorsk kentinde bulunan havaalanını geri aldıklarını açıkladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın Salı günü Rusya yanlılarına karşı başlattığı ‘özel operasyon’nun ardından ilk açıklama, geçici Devlet Başkanı Aleksander Turçinov’dan geldi. Turçinov, Rusya yanlıları tarafından işgal edilen Kramatorsk kentindeki havaalanının geri alındığını duyurdu.

Doğudaki kentlere düzenlenen operasyonlarda ölümlerin olduğu iddia ediliyor ancak bu konuda resmi bir açıklama yok.

Kırım’ın ülkeden ayrılma kararından sonra Ukrayna’nın doğusunda en az 10 kentte Rusya yanlıları resmi binaları işgal etmiş durumda.

Olayların yoğun olarak yaşandığı bir diğer kent de Slaviansk. Devlet güvenlik birimleri benzer bir operasyonun bu kentte de başlatıldığını açıkladı. Pazartesi gecesi Ukrayna ordusu operasyon öncesinde kentin yakınındaki İzyum kasabasına askeri birlik, helikopter ve 7 otobüs yerleştirmişti.

Donetsk’te de ayrılıkçılara silahlarını bırakmaları için 24 saatlik süre tanınmıştı. Ukrayna sürenin dolmasının ardından, Rusya yanlısı milislere karşı operasyon başlattığını duyurmuştu.

Moskova’yı sorumlu tuttu

Geçici Cumhurbaşkanı Turçinov Rus yanlılarının başlattığı işgal ve protesto dalgasından Moskova’yı sorumlu tuttu.

Turçinov, Rusya’nın Ukrayna’yı karıştırmak için acımasız planlara yataklık yaptığını iddia etti, Putin yönetimini ‘Ukrayna’nın doğusunu ateşe vermeye çalışmakla’ suçladı.

Lüksenburg’da Avrupa Birliği Savunma Bakanlarının toplantısına katılan NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen de basına yaptığı açıklamada “Görünüşe göre Rusya’nın elinin bu olaylara derinlemesine angaje olduğu çok açık” dedi.

ABD’den Savunma

Ukrayna’daki son gelişmelere Amerika Birleşik Devletleri’nden de tepki var. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Ukrayna hükümetinin ülkede düzen ve yasa sağlamakla yükümlü olduğunu, doğu Ukrayna’daki provokasyonların hükümeti cevap vermeye zorunlu bırakan bir durum oluşturduğunu belirtti. Carney, ABD’nin ciddi bir şekilde Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar düşündüğünü ancak Ukrayna’ya silah sağlamayı düşünmediğini ifade etti.

Bir diğer açıklama ise Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un ofisinden yapıldı. Açıklamada Genel Sekreterin Putin ile telefonda görüştüğü ve doğu Ukrayna’daki olaylar karşısında endişe duyduğu ifade edildi. Açıklamada, “Genel Sekreter krizin herhangi bir şekilde derinleşmesi bütün taraflara ciddi zarar vereceği, bu nedenle durumu hafifletmek için herkesin birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi” dendi.

Rusya: Müdahale olursa iç savaş çıkar

Rusya ise Donetsk’teki olaylarla ilgilisi olmadığını iddia ederken, Rusya yanlılarına yönelik bir operasyonun Ukrayna’yı iç savaşın eşiğine getireceğini savundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kiev yönetimine, ülkenin doğusundaki kentlere düzenlediği operasyonlarla ilgili Birleşmiş Milletler’den ve uluslararası toplumdan açık bir kınama beklediğini ifade etti.

Almanya da Moskova’yı Ukrayna’nın içişlerine karışmaması konusunda uyardı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Rusya’nın Rusya yanlısı göstericilerin yasadışı eylemleriyle arasına mesafe koyması iyi olur” dedi.

Ukrayna’nın doğusundaki operasyonlar üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin telefonla görüştü. Merkel’in ofisinden yapılan açıklamada iki liderin görüşmede özellikle Ukrayna’daki kriz ile ilgili 17 Nisan’da Cenevre’de yapılması planlanan toplantıyı ele aldıkları bildirildi.

Dışişleri’nden sağduyu çağrısı

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan da Ukrayna’daki gelişmelerle ilgili yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada Ukrayna’nın toprak birliği ve bütünlüğünün korunması, hukuk dışı fiil ve hareketlerden kaçınılması gerektiği belirtildi. Açıklamada ayrıca Ukrayna’da huzur ve istikrarın temini için tüm toplumsal kesimlere görüş ve taleplerini barışçıl yollarla ortaya koymaları ve sağduyuyla hareket etmeleri konusunda tavsiyede bulunuldu. Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinildi. Türkiye’nin seçimlerin huzur ve barış içinde, adil ve özgür bir ortamda gerçekleştirilmesi için, komşu ve dost ülke Ukrayna’ya olan desteğini sürdüreceği vurgulandı.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar