Haber / Donetsk’te sükunet sağlandı
15:57 15 April 2014

Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinde ayrılıkçı gruplar, günlerdir devam eden eylemine ara verdi. Rusya yanlısı milislerin polis merkezi ve bazı kamu binalarını işgal ettiği Slovyensk’te son durumda sükunetin sağlandığı bildiriliyor.

Geçici Devlet Başkanı Aleksandır Turçinov ise yaptığı açıklamada, bölgedeki silahlı gruplar ile etkin mücadeleye başladıklarının haberini verdi: “Bu sabah itibariyle doğuda Donetsk bölgesinde terörle mücadele operasyonu başladı. Bu operasyonun amacı – bir kez daha altını çiziyorum – Ukrayna vatandaşlarını korumak, terörü durdurmak ve Ukrayna’yı parçalara ayırma girişimlerine bir son vermektir.”

Aralarında silahlı milislerin de yer aldığı yüzlerce Rus kökenli gösterici, dün Horlivko kentinde; Ukraynalı polislerin içinde mahsur kaldığı karakol binasına molotof kokteyli, taş ve sopalarla saldırmıştı. Benzeri eylemler Kramatorsk gibi civar yerleşim yerlerinde de görüldü.

Ukrayna’da geçtiğimiz aylarda halk ayaklanması sonucunda Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç‘in devrilmesi, Rus kökenli vatandaşların yoğun olarak bulunduğu ülkenin güney ve doğusunda yeni bir isyan hareketinin başlangıcı olmuştu.

Rusya’nın Kırım yarımadasını ilhakının ardından; Ukrayna’nın doğusunda işgal eylemini sürdüren ayrılıkçı gruplar, Rusya’ya bağlanmak ya da yetkileri artırılmış bir özerk yönetim talep ediyor.

Bu arada Turçinov, dün bir konuşmasında bölgede gerilimi tırmandırmakla suçladığı Rusya’yı sert dille eleştirirken; ülkede federal bir yönetime geçilmesi yönünde referandum yapılabileceği mesajını vermişti.

tr.euronews.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar