Haber / Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar başladı
14:39 13 April 2014

Ülkenin doğusundaki Slavyansk kentinde emniyet müdürlüğü binasını işgal eden Rusya yanlısı silahlı kişilere operasyon başlatıldı. Çatışmalarda bir Ukraynalı komutan öldü. Rus yanlıları Maripul kentinde de belediye binasını işgal etti.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, “anti-terör” operasyonu olarak nitelendirdiği Slavyansk’taki işgalcilere yönelik operasyonun başladığını duyurdu.

İçişleri Bakanı , facebook sayfasından yaptığı açıklamaya göre, operasyonun başlaması ile Ukrayna güvenlik güçleri ve Rus yanlısı milisler arasında çatışmalar başladı. Bakan her iki taraftan da ölü ve yaralılar olduğunu söyledi.

Ukrayna anti terör biriminde bir komutan öldü, 5 özel kuvvetler mensubu yaralandı.

Rus milisler ise yaptıkları açıklamada şimdiye kadar bir adamlarının öldüğünü 2’sinin ise yaralandığını açıkladı.

Avakov ayrıca isyancıların çatışmalarda sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını söyledi.

Daha önce yapılan açıklamada sivillerden, güvenlikleri için kapalı alanlarda durmalarını ve pencerelere yaklaşmamalarını istenmişti.

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’e 60 km. uzaklıktaki kentte, Rusya yanlısı protestocular, Cumartesi günü, aralarında emniyet müdürlüğü binasının da olduğu bazı hükümet binalarını işgal etmişti.

Rusya yanlısı milislerin baskınlarda 400 tabanca ile 20 otomatik silahı ele geçirdiği açıklanmıştı.

Olayların ardından, Donetsk’te görev yapan bir emniyet amiri, görevi bıraktı. Emniyet Amiri Kostyantin Pozhidayev, kararı Rusya yanlılarının talebi üzerine aldığını ifade etti.

Bölgedeki karakollarda Ukrayna bayrakları da indirildi.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, dün yaptığı açıklamada, Slovyansk’ın 15 kilometre güneyindeki Kramatorsk kasabasında da, kimliği belirsiz silahlı kişilerin polis karakoluna ateş açtığını söyledi. Avakov, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin karşı ateşiyle saldırganları püskürttüğünü bildirdi.

Rus yanlıları ülkenin güneydoğusunda, Azak denizi kenarındaki Maripul kentinde de Belediye Binasını işgal etti.

Beyaz Saray’dan Rusya’ya suçlama

Beyaz Saray Milli Güvenlik Konseyi sözcüsü Laura Lucas Magnuson, “Ukrayna’nın doğusunda planlanan ve Rusya’nın destek verdiği görülen operasyondan dolayı çok endişeliyiz. Rusya yanlısı ayrılıkçılar sabotajlarla ve şiddet uygulayarak Ukrayna devletinin altını oyuyor; istikrarsızlığı hedefliyor. Benzer protesto gösterilerini Rusya’nın Kırım’ı ilhak etme iddiasından önce de görmüştük” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da Ukrayna yönetimine destek vermek için 22 Nisan’da Kiev’e gidecek. Beyaz Saray, yaptığı açıklamada “Başkan Yardımcısı, ABD’nin birleşik ve demokrat bir Ukrayna’ya desteğini vurgulayacak.” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bir kere daha Rusya’ya askerlerini Ukrayna sınırından çekmesi çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda konuşan Kerry, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki durumu sakinleştirmek için adım atmaması durumunda ‘ek sonuçlar’la karşılacağını söyledi.

Kiev’de olağanüstü güvenlik toplantısı

Doğu bölgelerinde olayların tırmanması üzerine Kiev yönetimi harekete geçti. Reuters haber ajansı, geçici Cumhurbaşkanı Aleksandr Turçinov’un Ulusal Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdığını bildirdi.

Ukrayna İçişleri Bakanı Avakov ise öncesinde Facebook’tan yaptığı açıklamada olayı ‘terör faaliyeti’ olarak niteledi.

Ukraynalı bakan, “Kamuflaj üniformalar giymiş bir grup silahlı kişi Slavyansk Emniyet Müdürlüğü’nü ele geçirdi. Buna yanıtımız çok sert olacaktır. Çünkü göstericilerle teröristler arasında fark var” dedi.

Kiev merkezli Ukrayna televizyonu Kanal 5 ise toplam 6 milisin emniyet müdürlüğüne baskın yaptığını ve havaya ateş açtığını duyurdu.

Başka bir grubun da Donetsk’teki başsavcının bürosunu ele geçirmeye çalıştığı bilgisini veren Avakov, saldırganların püskürtüldüğünü söyledi.

Donetsk’teki işgal sürüyor

Donetsk’te geçen hafta hükümet binası birkaç yüz kişilik Rusya yanlısı milis tarafından işgali altında.

Hafta içinde binaya girip 60 kişiyi rehin alan milisler, “kendi cumhuriyetlerini kurmak istediklerini’ belirtip, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Donetsk’e asker göndermesini talep etmişti. Saldırganlar rehineleri bırakırken binaları hâlâ kontrol altında tutuyorlar.

İçişleri Bakanı, çarşamba günü işgalcilere binayı terk etmeleri için 48 saat süre vermişti.

Ancak Avakov bu sürenin dolmasına rağmen henüz binaya yönelik bir operasyon emri vermiş değil.

aljazeera.com.tr

Kaynak: Reuters, AFP

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar