Haber / ‘SSCB’yi yıktı, yargılansın’
16:31 10 April 2014

Rusya’da beş milletvekili, Sovyetler Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son lideri Mihail Gorbaçov hakkında suç duyurusunda bulundu.

Başsavcıya bir mektup gönderen milletvekilleri Gorbaçov’un, Sovyetler Birliği’nin dağılmasına neden olduğu gerekçesi ile yargılanmasını istedi. Parlamentonun alt kanadı Duma’nın beş üyesi mektuplarında, dönemin Sovyetler Birliği vatandaşlarının referandumda ülkenin bütünlüğünün korunması yönünde oy kullandıklarına dikkat çekti.

‘SUÇLARI ZAMAN AŞIMINA UĞRAMAZ’

Vekiller, Gorbaçov’un ise bu duruma karşın Sovyetler Birliği’nin dağılmasına izin verdiğini vurguladı. Gorbaçov hakkında 4 Kasım 1991’de açılan ancak daha sonra kapatılan davanın yeniden görülmesini talep eden milletvekilleri, ‘Gorbaçov’un işlediği suçlar zaman aşımına uğramaz’ savunmasını yaptı.

ŞİKAYETÇİ VEKİLLER 3 AYRI PARTİDEN

Başsavcı’ya suç duyurusunda bulunan milletvekillerinden ikisi, ülkenin lideri Vladimir Putin’in Birleşik Rusya Partisi’nden. Diğer milletvekillerinin ise ikisi Komünist Parti , diğer de milliyetçi Liberal Demokrat Parti üyesi. Milletvekillerinin atıfta bulundukları referandum 1991’de Sovyetler Birliği’nin oluşturan 15 cumhuriyetten 9’unda yapılmıştı. Altı cumhuriyet referandumu boykot etmişti.

‘TAMAMEN SAÇMALIK’

Gorbaçov ise hakkındaki suç duyurusunun ‘tamamen saçmalık’ olduğu eleştirisini yaptı. Yargılanmasının tarihi açıdan hiçbir şekilde makul olmadığını vurgulayan Gorbaçov, “Bu beş milletvekili sadece ünlü olmaya çalışıyor” dedi.

Sovyetler Birliği Soğuk Savaş’ın son bulmasının ardından 1991’de dağılmıştı. Bu gelişme üzerine aralarında Ukrayna’nın da bulunduğu 14 ülke bağımsızlıklarını ilan etmişti.

radikal.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar