Haber / ‘Adıgelerin Dünyası’ örgütü 21 Mayısa hazırlanıyor
15:06 7 April 2014

‘Anma bantları’ için bağış kampanyası !

Çerkes aktivistler Rusya-Kafkasya Savaşlarının 150. Yıldönümü ve Çerkes sürgününü anma programları için ‘anma bantları’ hazırlamak için bir bağış kampanyası yürütüyor.

‘Adıgelerin Dünyası’ sivil örgütünün aktivisti ve kampanyanın içinde yer alan isimlerden Beslan Teuvaje bağış toplama kampanyasının 25 Martta başladığını ve bu kampanyanın altıncı defadır gerçekleştirilmekte olduğunu açıkladı. Teuvajev ” Geçen yıl 21 Mayıs için 70 bin bant hazırlandı. Bu yıl kaç adet hazırlanacağı konusunda şu anda bir şey söylemek için erken” dedi ve hazırlanan bantlardaki yazı ve şeklin ilk üç yılda değiştiğini kaydetti. Teuvajev ” Son üç yıldır da bantların dizaynı değişmedi. Bantlar yeşil. Üzerlerinde Rusya-Kafkasya savaşlarının bitirilişinin resmi tarihi yazılı. Rusça, İngilizce, Türkçe, Abazin dili ve Çerkesçenin iki diyalektinde ‘ Anma ve Yas Günü’ yazıyor. Belki bu yılki bantlarda savaşın bitişinin 150. yıldönümü olduğu da ifade edilebilir” dedi. ‘Adıgelerin Dünyası’ sivil örgütü aktivisti Larisa Hadipaş da bu anma bantlarının birleşme ruhunun sembolü ve Çerkeslerin trajik tarihlerini incelemelerine bir etken olabileceğini ifade ediyor.

Hadipaş ” Bir kaç yıl önce Moskova Çerkes diasporası merkezinde halkının kaderine kayıtsız olmayan insanlardan bir grup oluştu. Ardından sosyal ağlarda bir grup oluşturuldu, buraya farklı bölgelerden insanlar da katıldı. Yaklaşık bir yıl önce de grubumuzun en aktif katılımcıları ‘Adıgelerin Dünyası’ sivil örgütü adıyla birleşme kararı aldı” dedi.

Hadipaş’ın ifadesine göre, sivil örgütleri Çerkes halkının birleşmesine ve kültürel tarihi miraslarının yeniden doğmasına yönelik farklı projeler gerçekleştirmekle ilgileniyor. Hadipaş ” Hatıra bantlarının hazırlanması ve dağıtımı gençlerin tarihi geçmişleri ile tanışmasına yardımcı oluyor. Ayrıca milli bilincin canlanmasına da yardımcı oluyor. Genel olarak insanlar bu fikre olumlu yaklaşıyor ve her yıl kampanyanın başlamasını bekliyorlar” dedi.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar