Haber / Kabardey-Balkar Cumhuriyeti de başkan seçme yetkisini Putin’e devretti
16:13 4 April 2014

Kabardey-Balkar’da başkanlık seçimleri iptal edildi.

Kabardey-Balkar parlamentosu milletvekilleri bugün, üçüncü ve nihai görüşmede, Kabardey-Balkar Anayasasındaki ülke başkanının halk tarafından seçiminin iptalini öngören ‘Kabardey-Balkar Başkanlığı Seçim Düzenlemesi’ kanunu kabul etti. Düzenlemeyle ilgili kanun tasarısı ilk olarak 24 Aralık 2013’te görüşüldü. Kanun tasarısının ikinci görüşmesi 30 Ocak 2014’de yapıldı.

Görüşmelerin ardından bugün kabul edilen değişikliğe göre, Kabardey-Balkar başkanı seçimi artık RF devlet başkanı tarafından Kabardey-Balkar parlamentosuna sunulmuş olan üç adaydan birinin oy çoğunluğu ile millet vekillerinin seçimi ile gerçekleşecek. RF cumhuriyetlerine bölge başkanlarının halk tarafından seçiminin iptali konusunda hak veren kanun RF devlet başkanı tarafından 2 Nisan 2013’de imzalandı.

Bugüne kadar bu hakkı Dağıstan, İnguşetya, Kuzey Osetya ve Karaçay-Çerkes cumhuriyetleri de kullandı ve bölge başkanlarının halk tarafından değil de parlamento tarafından seçilmesi yönünde düzenlemeler yaptı. Kabardey-Balkar başkanlığı görevini 6 Aralık 2013’den beri geçici olarak Yuri Kokov yürütüyor. Kokov görevi, 1 Eylül 2010’dan beri ülke başkanlığı görevini yürüten Arsen Kanokov’un istifasının ardından devralmıştı.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar