Haber / “Seçimlerde yine erkekler galip çıktı”
15:23 2 April 2014

KA.DER “Yerel yönetimlerde Türkiye’nin yarısını ‘eksik’ temsil edecek şekilde oluşturuldu” dedi.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) tarafından yapılan yazılı açıklamada “Yerel yönetimlerde yine kadınların iradesi yok sayıldı ve yerel yönetimler Türkiye’nin yarısını ‘eksik’ temsil edecek şekilde oluşturuldu” denildi.

Açıklamada, “Seçim döneminde parlamentoda bulunan BDP ile HDP dışındaki partiler, kadın adayları genel anlamda hiçe saydı. Partilerin il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarındaki kadın aday oranları, AK Parti % 1,3; CHP % 4,55; MHP % 2,7 olarak açıklandı.” belirtildi.

KA.DER’in açıklamasında özetle şunlar belirtildi:

“30 Mart 2014 seçimlerinde kazanan tüm yerel yöneticileri kutluyoruz.

“Seçim döneminde parlamentoda bulunan BDP ile HDP dışındaki partiler, kadın adayları genel anlamda hiçe saydı. Partilerin il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarındaki kadın aday oranları, AK Parti % 1,3; CHP % 4,55; MHP % 2,7 olarak açıklandı.”

“United Cities and Local Governements’’ın yaptığı istatistiklere göre dünyada yerel yönetimlerde kadın oranı % 20,9; Avrupa % 23,9 (30 ülke) ; Latin Amerika % 26,1 (9 ülke) iken bu oranlar yeterli midir? Elbette HAYIR!”

“Kadınların hayatın her alanında eşit yurttaşlar olarak yer bulması, TBMM’de, yerel yönetimlerde ve kamu görevlerinde kadın temsil oranının yüzde 50’ye çıkması için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

“KA.DER olarak, tüm kadınlar adına yerel yönetimlerden, KA.DER’in hazırladığı ve tüm parti başkanlıklarına gönderdiği “Yerel Yönetimler Sözleşmesi”nin maddelerini uygulamalarını istiyoruz.”

KA.DER 2014 yerel seçim sonuçlarına göre kadınların temsiliyet tablosunu da şöyle açıkladı:

-Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarında (beldeler hariç) toplam 37 kadın belediye başkanından; 3’ü büyükşehir, 1’i il, 33’ü ilçe belediye başkanlığına seçilmiştir. (2009 Yerel seçimlerinde 26 kadın belediye başkanından; 2’si il, 17’si ilçe, 7’si belde belediye başkanıydı).

-Belediye başkanlıklarının partilere göre dağılımı (belde belediye başkanlıkları hariç):

23 belediye başkanı (resmi başkan) BDP’den (+54 eşbaşkan olmak üzere),

7 belediye başkanı CHP’den,

6 belediye başkanı Ak Parti’den,

1 belediye başkanı DP’dendir. (2009 yılı belediye başkanlıklarının partilere göre dağılım şöyledir -il, ilçe ve belde olmak üzere: 15 belediye başkanı DTP’den, 6 belediye başkanı CHP’den, 3 belediye başkanı AK Parti’den, 2 belediye başkanı DP’den).

Büyükşehir Belediye Başkanlıkları: Gültan Kışanak (Diyarbakrı-BDP), Fatma Şahin (Antep-AK Parti), Özlem Çerçioğlu (Aydın-CHP)

Büyükşehirlerde Eş Kadın Başkanlar: Februniye Akyol (Mardin-BDP), Hatice Çoban (Van-BDP)

7 il belediye başkanları ve 33 ilçe belediye başkanları ile 46 ilçede eş belediye başkanları.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar