Haber / 2014 Adıgeler için keder ve hüzün yılı ilan edildi
17:39 22 January 2014

Maykop’ta toplanan Adıge Khase, Keder Yılı çerçevesinde yapılacak olan eylemlerin planlamasını yaptı.

Adıgey’de, Rusya-Kafkasya savaşlarının bitişinin, Çerkes halkının vatanlarından sürülüşünün 150 yılına bağlı olarak, Adıge Khase sivil hareketi tarafından ilan edilen Keder Yılı çerçevesinde icra edilecek olan programların başladığı açıklandı.

2014’ün Keder Yılı olarak ilan edilmesi kararı, Maykop Adıge Khase konseyinin 14 Kasım 2013 oturumunda alınmıştı.

Rus-Kafkas savaşlarının kurbanları anısına, her hafta periyodik olarak anma toplantısı yapılıyor. Şu ana kadar üç defa anma töreni düzenlendi.

Adıge Khase Maykop organizasyonu üyesi Sergey Koblev “ 2 Ocaktan beri her Perşembe, Rusya-Kafkasya savaşı kurbanlarını anma merasimi düzenliyoruz. Şu ana kadar 2, 9, 16 Ocakta olmak üzere üç tören düzenlendi. Bu anma merasimi, şelame pişirmek ve bunu Rusya-Kafkasya kurbanları anısına dağıtmak şeklinde gerçekleştirildi. Kadınlar Maykop’taki evimin önünde şelame pişiyorlar ve geçenlere dağıtıyorlar. Bir çoğu bunu biliyor ve kendileri evime geliyor” dedi.

Sergey Koblev “ Biz bu merasimi sene sonuna kadar her Perşembe yapacağız. Evimin duvarlarına Adıgey, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes’de Rusya-Kafkasya savaşı zamanında yıkılan ve yakılan köylerin isimlerini yazmaya da başladım” dedi.

Koblev, Adıgey’deki Keder Yılına bağlı olarak şelame pişirip dağıtma merasiminin şu anda sadece kendi evinde yapıldığını ifade etti ve “ Umarım bizim başlattığımız hareket, ülkenin diğer şehir ve ilçelerindeki ailelerce de yapılır” açıklamasında bulundu.

Koblev, “Keder Yılı çerçevesinde Adıge Khase daha başka anma merasimleri de düzenlemeyi planlıyor” dedi.

Adıge Khase yönetim kurulu Başkanı Zaurbi Çundışko, yapılacak ilk toplantıda Keder Yılı çerçevesinde yapılacak programların planlarının onaylanacağını kaydetti.

Çundışko “ Şu ana kadar bazı öneriler geldi- bunlar savaşın bitişinin 150 yılı münasebetiyle uluslararası bir konferans düzenlemek, Adıgey köylerine eski adlarının verilmesi, ataların mezar kalıntılarının anavatana taşınması gibi.,.

Henüz tüm köylerde Rusya-Kafkasya savaş kurbanları anısına kitabe veya daha başka anıtlar dikilmiş değil. Biz bütün köylere anma kitabelerinin dikilmesini öneriyoruz” dedi.

Çundışko, Khase olarak Maykop yakınlarındaki Novosvobodnaya kasabasında üzerinde 2014-Keder Yılı yazılı bir anıt dikilmesini istiyoruz dedi. “Çar burada son defa Adıge halkı temsilcileri ile görüştü. Şimdi orada yarı yıkık bir şapel var. Neden Çerkes halkı ile ilgili bir şey yok?” diye sordu.

Bunların dışında Adıge Khase, yönetimin desteği ile tarihi mezarlığın bulunduğu Kurcıps nehir kıyısının istinat duvarı ile güçlendirilmesini, aynı zamanda atalarının mezar kalıntılarının yeniden düzenlenmesini istiyor.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar