Haber / Kafkasyada son haftada 16 ölü 21 yaralı
14:20 21 January 2014

13-19 Ocak 2014 haftasında Kuzey Kafkasya’da yaşanan silahlı çatışmalarda en az 37 kişi zarar gördü, 16 kişi öldü, 21 kişi de yaralandı.

Ölenler arasında 12 yeraltı örgüt üyesi, 3 güvenlik mensubu ve 1 de sivil bulunuyor, ölenlerin hepsi de Dağıstan’lı.

Güvenlik organları mensupların saldırı

17 Ocakta Dağıstan’ın Sergokalinsk bölgesindeki Giçi-Garmi isimli yerleşim yeri yakınlarında bir çatışma yaşandı, bir yer altı örgüt üyesi öldürüldü. Güvenlik organları mensuplarından ölen ya da yaralanan olmadı.

Özel operasyonlar ve antiterör operasyonları

14 Ocak gecesi Dağıstan’ın Hasavyurt bölgesinde bir grup şüpheli Karlanyurt köyündeki bir evde ablukaya alındı. Evdekiler silahlı direniş gösterdiler ve akşam karanlığından faydalanarak ablukayı delmeye çalıştılar. Özel operasyonda, dört direnişçi öldürüldü, üç güvenlik mensubu da hayatını kaybetti, beş güvenlik mensubu da yaralandı. Özel operasyonda öldürülen direnişçilerin Rustam Dagirov, Marat İdrsiov, Arsen Hangereyev ve Sirajuddin Çerkesov olduğu açıklandı. Güvenlik mensuplarından alınan bilgiye göre, İdrisov ,Petigorsk’ta yaşanan eylemin organizatörlerinden biri.

13 Ocak 06:16’da Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Baksan bölgesinde, Baksan şehri ve Kişpek köyü idari sınırında antiterör operasyonu ilan edildi. 13 Ocak 14:30’da da insanların can ve mal güvenliklerine karşı bir tehlike bulunmadığı ifade edilerek Kabardey-Balkar FSB idaresi başkanı tarafından antiterör operasyonunun iptaline karar verildi.

16 Ocakta saat 14:00’dan itibaren Dağıstan ile Stavropol Kray sınırının yirmi kilometrelik alanında ve Tarumovsk bölgesinde antiterör operasyonu ilan edildi.

18 Ocakta gece yarısı Mahaçkale’nin Kirovsk bölgesinde antiterör operasyonu ilan edildi. Gece Semender kasabasında direnişçilerin saklandığı bir ev ablukaya alındı. Yapılan müzakereler sonucunda evden bir kadın ve üç çocuk çıkarıldı. Ablukaya alınan evdekiler iki defa ablukayı delmeye çalıştı. İlk denemede bir yer altı örgüt üyesi öldürüldü. Daha sonra yapılan incelemede evde altı direnişçinin daha cesedi bulundu.Ölenler arasında, adının Zaira Aliyeva olduğu ifade edilen bir kadın cesedi de vardı. Öldürülen kişilerden biri silovik bilgilerine göre, Mahaçkale direnişçileri lideri Mahmud Aliyev. Diğer kişiler ise Gamzat Mutalipov, Magomedrasul Şahbanov ve Saygidulbatal Suleymanov.

18 Ocak 14:00’dan itibaren Kabardey-Balkar’da Çegem şehri sınırlarında antiterör operasyonu başlatıldı. Şehirdeki evlerden birinde direnişçi grubu ablukaya alındı. Aynı gün 17:30’da antiterör operasyonu sona erdirildi. Operasyonda herhangi bir çatışma veya gözaltı olmadı.

19 Ocakta 07:00 itibari ile Dağıstan’da Kazbeksk bölgesinde antiterör operasyonu ilan edildi. Silovikler Kazbeksk bölgesinde yer altı örgüt üyeleri ve yandaşlarının aranmasına yönelik geniş çaplı özel operasyon gerçekleştirdi. 19:30’da antiterör operasyonu sona erdi.

Patlamalar ve terör eylemleri

17 Ocakta Mahaçkale’nin Bogatırev caddesinde 19:45’de kimliği belirsiz kişiler ‘Altın imparatorluk’ eğlence merkezine ateş açtı. Açılan ateş sonucunda ölen yada yaralanan olmadı. On dakika sonra park halindeki bir araçta bomba patladı. Patlama sonucunda aralarında 7 polisin de olduğu 16 kişi yaralandı. Patlayıcının 40 kilogram TNT’ye eşdeğer olduğu, patlama alanında derinliği 50 santimetre, genişliği iki metrelik bir çukur meydana geldiği ifade edildi.

Sivillere saldırı

14 Ocak 00:45’de Kizilyurt’a giden yolda polisler belge kontrolü için bir araç durdurdu. Belgelerin kontrolü esnasında şoför kaçmaya çalıştı. Polisler silah kullandı ve sonucunda araçtaki bir kadın öldü. Araş şoförü ve on beş yaşındaki çocuk gözaltına alındı.

Gözaltı

13 Ocakta Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Baksan bölgesi Dugulubgoy köyünde bir vatandaşın evinde silovikler el yapımı bomba buldu. Evde ayrıca daha başka bomba malzemeleri de bulundu. Şahıs gözaltına alındı ve suça karışıp karışmadığı inceleniyor.

13 Ocakta Nalçik’te yapılan özel bir aramada, Baksan’lı bir kişi gözaltına alındı. Şahsın üzerinde bir adet patlayıcı ve 200 gram esrar bulundu.

15 Ocakta polisler Nalçik’te ,Nahuşev ve Zaharov caddelerinin kesiştiği noktada yaptıkları aramada, bir şahsın üzerinde mermi, patlayıcı maddeler ve işlenmemiş kenevir buldu, zanlı gözaltına alındı.

18 Ocakta Çegem şehrinde kontrol yapan polisler, üzerlerinde patlayıcı bulunan iki kişiyi gözaltına aldı.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar