Haber / Alman Yeşiller Başkanı Özdemir’den Çerkezlere destek
16:55 Dün

Alman Yeşiller Partisi Başkanı Özdemir, Rusya’da olimpiyatların yapılacağı Soçi’nin Çerkez yurdu olması nedeniyle Çerkezlerin haklarını savundu.

Rusya’da bu sene kış olimpiyatlarının yapılacağı Soçi ve çevresi Çerkezlerin vatanı. Yaklaşık 150 yıl önce Çarın askerleri tarafından işgal edilen bu bölgede Rus Ordusu katliamlar yaparak, insanları yurtlarından etmiş, topraklarını ellerinden almıştı. Alman Yeşiller Partisinin Türk asıllı Başkanı Cem Özdemir, Çerkezlerin son başkenti Soçi’de olimpiyatlar başlamadan önce bu tarihi olaya dikkat çekmek istiyor.

Avrupa Çerkez Kültür Dernekleri Birliği Başkanı Ömer Faruk Tamzok’la Berlin’de bir basın toplantısı yapan Özdemir, olimpiyatların Çerkezlerin tarihine bir ‘zaman penceresi’ açmak için fırsat olabileceğini söyledi.

Özdemir, Çerkezlerin Soçi’den tamamen çıkarıldığını, ancak Karadeniz’deki bu dağlık bölgenin Çerkezlerin atalarından kalma yurtları olduğunu belirterek, Moskova’nın kendi tarihine kritik bakabilmesi için bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini savundu.

Çerkez Dernekleri Birliği Başkanı Tamoz da, şimdi Çerkezler Rusya ya da dünyanın diğer bölgelerindeki diasporada yaşamış olsalar da, Soçi’deki kış oyunlarının kendilerinin yüzüne vurulmuş bir tokat olduğunu söyledi. Olimpiyatların açılışında yapılacak geçit töreninde Çarın ordusunun canlandırılmasını da eleştiren Tamoz, bunun atalarıyla alay etmek anlamına geldiğini de vurguladı. Tamoz, tüm dünya Çerkezleri olarak olimpiyatların iptal edilmesini ya da boykot edilmesini taleb edenlere sempati duyduklarını belirtti.

Özdemir ise olimpiyatlara katılanlardan özellikle tanınmış kişilerin bu fırsatı değerlendirerek Çerkezlerin problemlerini dile getirmelerini istedi.

Almanya’nın Çerkezlerin problemlerine nasıl baktığı sorusuna verdiği cevapta Tamoz, tam olarak bir şey söyleyemeyeceğini, ancak genel olarak olimpiyatlardan sonra Çerkezlere karşı gösterilen dikkatin hızlı bir şekilde ortadan kaybolacağından endişe ettiğini kaydetti.

dunyabulteni.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar