Haber / Rusya Federasyonu’na AİHM’den ceza
15:50 17 January 2014

AİHM kararına bağlı olarak, Rusya 14 kayıp Çeçenin yakınlarına 900 bin avrodan fazla tazminat ödemeye mahkum edildi.

‘Rusya Hukuk İnisiyatifi’ örgütünün açıkladığına göre, ‘Ahmatov ve diğerleri’ davası ile ilgili olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını verdi. 2001-2005 yılları arasında kaybolan 14 Çeçenya’lı vatandaşın davası ile ilgili olarak AİHM kayıp yakınlarına 928 bin avro maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

AİHM kararında, “Ahmatov ve diğerleri Rusya’ya karşı” davasında Çeçenya’lı vatandaşların haklarının ihlali konusunda Rusya’nın suçlu olduğuna hükmetti . Bu davada, 27 kişi tarafından açılan yedi dava birleştirildi. AİHM’in bu kararı nihai değil, taraflar üç ay içinde davayı incelenmek üzere yüksek mahkeme meclisine götürebilir.

Dava başvurularında Çeçenya’lı vatandaşlar, 2001-2005 döneminde ülkenin farklı yerlerinde askerlerin kaçırdığı tahmin edilen yakınlarından bir daha haber alamadıklarını belirtiyorlar.

“Ahmatov ve diğerleri” davasında, 16 kişi “Rusya Hukuk İnisiyatifi” ve partneri olan “Astreya” örgütü tarafından, geri kalanı da “Çeçenya Anneleri” sivil örgütü temsilcileri ve bağımsız Çeçen hukukçu Dokka İtslayev tarafından temsil edildi.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar