Haber / Rusya’da antiterör yasası geliyor: FSB ‘ye geniş yetkiler, Skype’a yakın takip
13:27 Bugün

Rusya’da terörle mücadele önlemleri kapsamında kapsamlı bir yasa tasarısı, tüm partilerin ortak imzasıyla Duma’ya sunuldu. İstihbarat örgütü FSB’nin yetkilerini genişleten tasarı, özellikle internet üzerindeki denetimleri artırmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgli tasarının Duma’ya sunulduğu gün, yasanın çıkmasını bile beklemeden en popüler online iletişim yazılımlarından Skype, güvenlik güçlerine kullanıcıları ile ilgili bilgileri sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.

Rus ajanslarının bildirdiğine göre, Microsoft, Skype üzerinden yürütülen konuşma ve yazışmaların altı aylık geçmiş kayıtlarını Rusya güvenlik güçlerine sağlamaya hazır olduğunu duyurdu.

Microsoft’ta yapılan açıklamada, “Tüm ülkelerde olduğu gibi, Rusya’da da yasalara tamamen bağlılıkla hareket etmeye, her türlü yasanın gerekliliklerini yerine getirmeye hazırız” denildi. Duma’da sunulan yasa tasarısı, terörle mücadele kapsamında, internet üzerindeki yazışma ve konuşmaların daha yakın takine alınmasını öngörüyor.

FSB’YE GENİŞ YETKİLER

Aralık ayı sonunda ülkeyi sarsan terör olayları sonunda Rusya Devlet Duması (Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı) terörizmle mücadele planı kapsamında internet üzerindeki kontrolü gerçekleştirmek için FSB (Federal Güvenlik Servisi) yetkilerini genişleterek cezai sorumluluğu arttırma kararı aldı. Çarşamba günü parlamentodaki tüm parti milletvekillerinin terörizmle mücadeleyi arttırmaya yönelik üç yasa tasarısı paketini meclise sunması bekleniyor.

Rusya’nın Sesi Radyosu’nun bildiriğine göre, düzenlemeler ceza hukuku, idari hukuk, iletişim, internet, banka ve güvenlik birimleri faaliyetleri, STK’ların çalışmaları ile ilgili yasaları ve bölgesel yönetim dairelerini ilgilendiriyor. Belgeler Rusya Mali İzleme Dairesi, FSB, İçişleri Bakanlığı, milletvekilleri ve daha önce güvenlik birimlerinde çalışanların basına kapalı olarak gerçekleştirdikleri toplantılarda görüşülerek hazırlandı.

FSB ile ilgili yasa düzenlemesi güvenlik birimi çalışanlarının suç şüphesi varsa vatandaşları şahsi olarak arama, ulaşım araçlarını denetleme hakkını elde etmelerini göz önünde bulunduruyor. Şu anda FSB görevlileri bunu sadece terörle mücadele operasyonu sırasında polislerle beraber gerçekleştirme hakkına sahip bulunuyor. FSB şu an itibariyle yeni yetkileri uygulama hakkına Soçi Olimpiyatları zamanında sahip olacak.

Yasa tasarısı aynı zamanda hükümete internet kullanıcılarının belirlenmesi için bir düzen getirme hakkı da tanıyor. Bunun nasıl yapılacağı şu an için tam olarak bilinmezken, ancak uzmanların görüşlerine göre Rusya’nın Çin ve Beyaz Rusya’daki yolu takip etmeyeceği apaçık gözüküyor.

turkrus.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar