Haber / Çerkes aktivistlerden ortak açıklama
18:01 15 January 2014

Çerkes aktivistler, Olimpiyatlara bağlı terör tehditleriyle ilgilerinin olmadığını açıkladılar.

Soçi Olimpiyatları öncesinde, Kafkasya’da artan terör tehdidine bağlı olarak bir grup Çerkes aktivist ,yayınladıkları bildiriyle; Çerkes milli örgütleri temsilcilerinin, yönetim ile barışçıl diyalog istediğini ve aralarında terörizm ve ekstremizm de dahil olmak üzere her türlü şiddet eylemi reddettiklerini ifade ettiler.

“Adıge Hekuj-Çerkes” sivil hareketi başkanı Abubekir Murzakan, “Vatan Hakkı” başkanı Yuri Yahutlia, Kabardey-Balkar “Hase” başkanı İbragim Yağanov, Maykop şehir örgütü “Adıge Khase-Çerkes Konseyi”başkanı Zaurbi Çundışko, Çerkes bilimsel-araştırmalar kurumu “TIM” başkanı Zaur Gedıvadce , “Nasıp” (ABD) genel müdürü Yemış Janti, “Çerkesya Yurtseverleri” başkanı Bırsa Bülent (Türkiye), “Çerkes Birliği” hareketi koordinatörü Ruslan Keş adına 12 Ocakta yayınlanan bildiride, son zamanlarda yaklaşın Soçi 2014 Olimpiyatlarına bağlı terör tehdidinin artabileceği ifade edildi.

Facebook’tan paylaşılan açıklamada, aktivistler “Geçmişte terör eylemleri oldu, dini ekstremistlerin terör saldırıları yapmaya yönelik çağrıları oluyor, ekstremist siteleri ve grupları Çerkes jenosidi konusunu kullanıyor. Yeni terör ve eylemleri ve saldırıları tehdidinde bulunuyor. Buna bağlı olarak ,Çerkes milli örgüt temsilcileri olarak, terörizm ve ekstremizm de dahil olmak üzere, her türlü şiddet eylemi reddediyoruz” ifadesinde bulundular.

Açıklama sahipleri, Çerkes halkının birliği, korunması ve gelişimi konusundaki hakları için, hukuki alan çerçevesinde,Çerkeslerin yaşadığı ülke yasaları, uluslararası hukuk çerçevesinde mücadele ettiklerinin altını da çizdiler.

Açıklamada “ Çerkes milli hareketini ekstremizme bağlama konusundaki her türlü girişim, onu itibardan düşürmeye yönelik bütün hareketler provokasyondur. Çerkes milli hareketi ,demokratik yöntem ve laik prensiplere ciddi şekilde riayet ediyor, var olan tüm problemlerin çözümünde sadece medeni çözümlerden yanadır” deniyor.

Adıge Hekuj-Çerkesya sivil hareketi Başkanı Abubekir Murzakan “ Biz barışçıl diyalogdan, Çerkes halkı problemlerinin barışçıl çözümünden, aynı zamanda Çerkes jenosidinin de tanınmasından yanayız” dedi.

Murzakan “ Tüm bunlar bize göre, hukuk çerçevesinde yerine getirilmeli. Her şeyi yaşam için yapıyoruz. 13 Aralıkta, 11 Çerkes aktivistine yönelik vahhabi Çernışev adında birini aramak bahanesiyle hukuksuz gözaltılar yapıldı. Birçok aktivistin el konulan bilgisayarları, telefonları, pasaportları bugüne kadar halen geri verilmedi” dedi.

Rusya’da durumu istikrarsızlığa götüren olayların hiç bir şekilde Çerkeslerle bağlantısı olmadığının altını çizden Murzakan “ Patlamalar, cinayetler, bunlar bizim metodumuz değil. Biz sadece, birçok devlet kurumunun üstünü örttüğü; Rus ve Çerkes ilişkilerindeki gerçeklerin ortaya çıkmasından yanayız. Soçi’deki Olimpiyatlarla ilgili protestomuzu açıkça ifade ettik, ona kesinlikle katılmayacağız. Ancak biz, yalanlar olmadan insani bir dilde konuşmak için diyalogdan yanayız” dedi.

Kabardey-Balkar ‘Hase’ Başkanı İbragim Yağanov, Çerkes aktivistlerin periyodik olarak ekstremizm, ayrılıkçılık ile suçlandığını ifade etti ve “ Üstüne bir de terörizmle suçlamaya başlayacaklar. Biz faaliyetlerimizi sadece hukuki alanda yürütüyoruz. Fiziki olarak ise bizi hukuk alanının dışına çıkarmaya çalışıyorlar” dedi.

13 Aralık gözaltılarını hatırlatan Yağanov “ Bizi ekstremizmle, terörizmle bağlantılandırdılar, ‘İslam ekstremistleri’ ile ilgili sorular sordular. Onlarla irtibatımız olup olmadığını araştırdılar. Bizim İslami ekstremist ve yer altı örgütler ile hiç bir irtibatımız yok. Bugüne kadar almış odlukları bilgisayarları, kitapları geri vermediler. Açıkça söylüyorum ki, farklı türde yeni provokasyonları da ihtimal dışı görmüyoruz. Zira, bilgisayarlarımızda, aslında olmayan bir şeyleri bulabilirler” dedi.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar