Haber / 2 Şubat kNOwSochi Eylemi Çağrısı!
14:34 15 January 2014

Bir kez daha, bu defa “Soçi’yi Bilin”

Bilindiği üzere 22. Kış Olimpiyatları Çerkesya’nın kadim başkenti Soçi’de yapılacak. Bizler en başından beri olimpiyatların Soçi’de yapılmasına karşı çıktık ve bunun için elimizden geldiğince mücadele ettik. Yaşadığımız her yerden ses verdiğimiz mücadelemizde, Soçi’nin bir soykırım şehri olduğunu dünyaya anlatmaya çalıştık.

Olimpiyatların Soçi’de gerçekleştirilmesine karşıydık çünkü:

– Soçi bir soykırım şehriydi ve Rusya’nın Soçi’nin kanlı tarihini örtbas etmek isteyeceğini,

– Soçi bir Çerkes şehriydi ve Rusya’nın şehri bir Rus şehri olarak sunacağını,

– Soçi, Unesco’nun kültür mirası ilan ettiği bir alanda bulunan eşsiz bir doğal zenginliğe sahip bir şehirdi ve Rusya’nın bu zenginliği tahrip edeceğini,

– Soçi, insan hakları ihlallerinin yoğun olarak işlendiği bir vatanımızın bir parçasıydı ve Rusya’nın olimpiyat güvenliği bahanesiyle insanlarımızı hedef alacağını biliyorduk.

Yanılmadık, ve Rusya endişe ettiğimiz çirkin eylemlerin tamamını gerçekleştirdi. Bugüne dek attığımız adımlarla, olimpiyatları engelleyemedik ancak mücadelemiz sayesinde:

– Çerkes diasporası Türkiye’de ve dünyanın farklı meydan ve sokaklarında vücut bularak kendisinin farkına vardı.

– Çerkes diasporası soykırım gerçeğiyle yüzleşti.

– İtirazımız dünya medyasına ulaşırken, Çerkes sorunu uluslararası bir boyut kazandı.

Olimpiyatların gerçekleştirilmesine artık bir kaç hafta kaldı. Dünyanın pek çok şehrinden binlerce sporcu ve yüz binlerce sporsever vatanımıza yolculuk hazırlığı içinde. Milyarlarca insanın televizyonları başında ülkemizde gerçekleştirilecek olimpiyatları izleme hazırlığı içinde.

Rusya Soçi’yi Rus kültürünün mirası, geleceğe açılan bir kapı sloganıyla anlatırken biz de şehrin kanlı tarihiyle birlikte Çerkes kimliğini anlatma mücadelesi içindeyiz. Dünyayı olimpiyatları bir başka coğrafyaya kaydırmaya ikna edemedik belki ama Rusya’nın propaganda aygıtı olarak kullanmasının karşısına dikilmeye başardık.

Biz aşağıda imzası bulunan örgütler, artık olimpiyatların başlamasına bir kaç hafta kala bu defa dünyaya “Soçi’yi Tanıyın” demek için, 2 Şubat 2014 tarihinde saat 13:00`te İstanbul Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanma kararı aldık.

Rusya’ya kendi hazırladığımız hakettiklerini düşündüğümüz olimpiyat meşalesini teslim edeceğimiz sessiz protestomuzla dünyaya sesimizi duyuracağımız eylemde tüm Çerkesler’i ve dostlarımızı yanımızda görmek istiyoruz.

Çerkes Hakları İnisiyatifi

Çerkes Dernekleri Federasyonu

Çoğulcu Demokrasi Hareketi

Kafkasya Forumu

NoSochi2014 İnisiyatifi

JINEPS Gazetesi

İKKD Genç

Yorumlar (1)
  1. cetin ozkan on said:

    Buyuk sair Nazim Hikmetin dizelerini bize uygulayarak; Kafkasyanin kisi zorludur balam Buz tutar Yigitlerin biyigi Cerkesyada kaskati donar olurde adam kabullenmez yilginligi Sanli Atalarimiza layik evlatlar oldugumuzu gosterelim Birlik ve beraberlik icinde her yerde her platformda mucadeleye devam edelim Bu dusunce ile Cerkes Halkinin bir ferdi olarak yukarida imzasi bulunan kuruluslari kutluyorum Bu zorlu mucadelede sabir ve muaffakiyetler diliyorum Selam ve sevgi ile kalin

HABER / En Çok Okunanlar