Haber / Kafkasyafobya mitinginin organizatörüne ekstremist yaftası
10:10 14 January 2014

Rus polisi, Müslüman aktivist ve insan hakları savunucularını kolay yoldan enterne etmenin yolunu buldu. Ekstremist ya da vahhabi suçlaması.

Moskova’da yapılacak Kafkasfobya mitingi eş organizatörlerinden Muhammed Magamedov ekstremizmle suçlanıyor

Dağıstan ‘Adiller Birliği’ sivil örgütü aktivisti, 26 Ocakta Moskova’da yapılması planlanan Kafkasfobyaya karşı mitinginin eş organizatörü Muhammed Magomedov hakkında, ekstremist örgüte üye olma suçlaması yapıldı. Magomedov’un ifadesine göre, polis kendisinden bir yere gitmeyeceğine dair zorla imza aldı.

11 Ocakta miting organizatörleri, yapılacak miting izni için Moskova belediyesine dilekçe vermeyi düşünüyorlardı. Mitingde, medyada yayınlanan Kafkasya karşıtı düşüncelerin protesto edilmesi, cami inşaatlarına karşı takınılan olumsuz söylemlerin ve kışkırtıcı davranışların son bulması istenecekti.

Muhammed Magomedov 11 Ocak sabahı Moskovaya hareket etmek üzere iken telefonla FSB idaresine çağrıldı. Moskova’da önemli bir işi olduğunu söyleyerek daha sonra gitmek için talepte bulunmasına rağmen,ısrarla emniyete gelmesi istendi.

FSB merkezine giden Magamedov’a Sorgu hakimi, hakkında esktremist örgüt üyesi olmak maddesinden soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Aktivist Magomedov’un ifadesine göre, hakkında böyle bir soruşturma başlatılmasının nedeni, 2012’de Moskova’da yapılmış olan ‘Rusya’da İslam ve problemleri’ konferansına katılmış olması olduğu söylendi.

Magomedov “ Medeni durumum göz önünde bulundurularak, hiç bir yere gitmeyeceğim konusunda imzam alındı. Önümüzdeki günlerde yeniden çağrılacağımı söylediler. Bir hafta önce de aynı konu için beni çağırmıştılar. 2012’de katıldığım Moskova’daki konferansla ilgili video kayıtlarını yorumlamamı istediler, özellikle de: ifade edilen şeylerin bana ait olup olmadığını” dedi.

‘Rusya’da İslam problemleri’ konferansına ,Rusya’da bulunan sivil toplum örgütlerinin üyeleri, çeşitli islam cemaatlerinin üyeleri katılmıştı.

Magomedov “ Dağıstan Cumhuriyetinden bu konferansa ‘Adiller Birliği’ başkanı ile birlikte katıldım. Konuşmam, ülkedeki durumun oldukça gergin olduğu ve eğer hukuki alanıda düzen sağlanmazsa kontrol edilemez bir duruma gideceği yönünde idi” dedi.

Magomedov, konuşmasında Dağıstan’daki insan hakları problemlerini ele aldığını, inananlara yönelik ayrımcılık olduğunu, dini özgürlüklerinin olmadığını da dile getirdiğini belirtti. Magomedov, konuşmasında özellikle de okullarda başörtüsü konusuna değindiğini söyledi.

Magomedov, hakkındaki suçlamanın soruşturma tarafından Moskova’da yapılacak Kafkasyafobyaya karşı miting ile bağlamlandırılmadığını ifade etti.

Magomedov “ Yapılacak miting hakkında hiç bir şey sorulmadı ve bence bu çok garip. Çünkü eş organizatör Abakarov bu konu bahane edilerek sürekli rahatsız ediliyor. Biz miting izni başvurusu için Moskova’ya gitmeyi planlamıştık ve beni aynı sabah hakkımda soruşturma olduğu gerekçesiyle çağırıyorlar. Bu normal bir durum olarak görülebilir mi” dedi.

Magomedov, hakkındaki soruşturmanın ve bir yere gitmeyeceği konusundaki imzasının miting ve ‘Adiller Birliği’ faaliyetlerinde zorluklar çıkaracağını, ancak bu durumun yapılacak mitinge hiç bir şekilde engel olmayacağını ifade etti.

Magomedov “ Hakkımdaki karara itiraz edeceğim. Soruşturma organlarının hakkımdaki kararı tek şey ifade ediyor.Yapılacak mitingle ilgili olarak hareketimi kısıtlamak” dedi.

Rusya Kafkasya Halkları Kongresi temsilcisi ve Moskova’da yapılacak mitingin eş organizatörüAbakar Abakarov, “ Magomedov’un durumu mitingi etkilemeyecek, tek sorun, eş organizatörlerimizden birinin hareketinin kısıtlanması. Başvuru dilekçesini bir kaç gün içinde vermeyi planlıyoruz” dedi.

Abakarov “ Suçlamanın dayandırıldığı madde çok esnek ve kapsamlı, bunu ülkede milletler ve dinler arası ilişkilerde akademik düzeyde incelemelerde bulunan her uzman hakkında dile getirmek mümkün. Muhammed Magomedov, sivil faaliyetlerle ilk kez ilgilenmiyor, onun yaklaşımı ve bakış açısı herkes tarafından biliniyor. Özellikle şu anda somut bir delile dayanmadan dava açılması çok korkunç ve vahim bir durum. Bu doğrudan, yapılacak mitinge engel olma girişimidir” dedi.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar