Haber / ‘Kürtler teröristlikten kurtulurken Aleviler hazırlanıyor’
22:10 13 January 2014

Yüzleşme Derneği’nin “Barış ve Çözüm Süreci Toplantıları”nın üçüncüsünün konusu Aleviler oldu.

“Barış Hepimize Hayat” sloganıyla düzenlenen panelde barış ve çözüm süreci ile ilgili Alevilerin bakış açıları, görüşleri, sorun, talep ve beklentileri konuşuldu.

Taksim Hill Oteli konferans salonundaki toplantıya konuşmacı olarak Ali Kenanoğlu, Ali Topuz, Ayfer Karakaya, Doğan Bermek ve Namık Kemal Dinç katıldı.

Kelemet Çiğdem Türk tarafından modere edilen toplantının açış konuşmasını yapan Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun, “Aleviler barışçıl bir toplumdur. Savaştan yana tercihleri olamaz.

Tarihsel nedenlerle Alevilerin de en az Kürtler kadar barışa ihtiyacı var. Yüzlerce yıldır kimliklerinin, inançlarının yasaklı olduğu bir tarih bu. Aleviler bunların tanınmasını istiyor” dedi.

İlk konuşmayı yapan akademisyen Ayfer Karakaya, ‘Alevifobi ve Yüzleşememek’ üzerine konuşmak istediğini belirtti. Alevifobi ile yüzleşmenin Türkiye için çok önemli olduğunu söyleyen Karakaya, barış süreciyle birlikte bunun daha önemli bir hale geldiğini belirtti.

Alevifobinin derinsel, sosyopsikolojik ve tarihsel bir mesele olduğunu belirten Karakaya yüzleşebilmenin de çok zor olduğunu ifade etti.Yüzleşme kelimesinin dillere pelesenk olduğunu hatırlatan Karakaya, ancak tarihe seçici yaklaşıldığını, Alevifobi ile yüzleşmekten uzak durulduğunu vurguladı. Alevifobi’nin inançsal önyargıları da aşan bir Alevi karşıtlığı olduğunu söyleyen Karakaya Alevifobi’nin sadece milliyetçi muhafazakar çevrelerde değil ulusalcı çevrelerde de olduğunu söyledi.

Barış sürecinin başlamasıyla Alevilerin potansiyel provakatör olarak gösterildiğini, Ordu ve PKK içindeki Alevilerin barış sürecini provoke edeceğinin ileri sürüldüğünü hatırlatan Ayfer Karakaya Alevilerin Öcalan’ın Newroz konuşmasındaki ‘islam kardeşliği’ vurgusunu eleştirmelerinin de barış karşıtlığı olarak sunulduğunu belirtti. Karakaya, bütün bunlarda Alevifobi’nin etkilerinin görüldüğünü söyledi.

“MAKBUL VATANDAŞLIK SÜNNİLİKTEN, DİNDAR SÜNNİLİĞE DÖNÜŞÜYOR”

Karakaya, Aleviler için ‘cellatlarına aşıklar, Stockholm sendromundalar’ söylemlerinin de haksız, empatiden uzak, Alevileri anlamak yerine onlara tepeden bakan bir söylem olduğunu belirtti.

Alevilere “sizin de sorunlarınız cumhuriyetle başladı” anlayışının kabul ettirilmeye çalışıldığını söyleyen Karakaya, Alevilerin sorunlarının cumhuriyetle başlamadığını, cumhuriyetin Alevifobi’nin varisi olduğunu hatırlattı.

Gerçek bir barış istiyorsak Alevifobi’nin dini kökenlerini de tartışabilmemiz gerektiğini savunan Karakaya, makbul vatandaşlığın Sünnilikten, dindar Sünniliğe dönüşüyor olmasının Alevileri haklı olarak endişelendirdiğini belirtti. Karakaya, Alevilerin siyasi tercihlerinde de bunun etkisinin olduğunu söyledi.

KÜRTLER ‘TERÖRİSTLİK’TEN KURTULURKEN ALEVİLER HAZIRLANIYOR

Daha sonra söz alan Ali Kenanoğlu, sadece CHP’nin Dersim katliamındaki rolünün gündemde tutularak Türk milliyetçileri ve sağının Maraş, Çorum gibi birçok yerde düzenledikleri Alevi katliamlarındaki rolünün gözardı edildiğini belirti.

Kenanoğlu Alevilerin çoğunun barıştan yana olduğunu, bu zamana kadar Kürtlere karşı inkarcı bir tutum izleyen İzzettin Doğan’ın da Akil İnsanlar heyetine alınmasıyla barışa karşı pek Alevi kalmadığını söyledi. İzzettin Doğan’ın Akil İnsanlar içine seçilmesinin geçmişteki Kürt ve barış karşıtı tutumu nedeniyle eleştirildiğini hatırlatan Kenanoğlu kendisinin ise İzzettin Doğan’ın bu heyette yer almasını olumlu bulduğunu söyledi.

Ankara’da bir araya gelen Alevi Kurum temsilcilerinin ‘Barış ve Eşitlikçi Demokratik bir Türkiye Kurultayı’ düzenlediğini hatırlatan Kenanoğlu, Hacı Bektaş Dergahı Postnişini Veliyettin Hürrem Ulusoy’un Alevileri birlik ve bütünlük içinde barıştan yana olmaya, tüm sorumluları da demokratik bir Türkiye’den yana olmaya davet ettiğini hatırlattı.

Alevilerin bu kurultayda kaygılarını da dile getirdiğini belirten Kenanoğlu, başlıca kaygının sürecin siyasal İslamcı bir parti tarafından yürütülmesi olduğunu, o nedenle bu sürecin AKP’nin insafına bırakılmaması, bunun bir demokratikleşme süreci olması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Alevilerin kaygılarında haklı olduklarının görüldüğünü belirten Kenanoğlu 2 yıldır Alevilere terörist damgası vurulduğunu, devlete hep bir ‘terörist’ lazım olduğunu söyledi. Geziye katılanların % 70’i Aleviydi denildiğini, AKP’li bir vekilin cemevlerinin terörist yuvası olduğunu söylediğini, Hozat’ta ‘halkımız terörist’ diye fişlemeler yapıldığını hatırlatan Kenanoğlu, Kürtler ‘teröristlik’ten kurtulurken Alevilerin teröristliğe hazırlandığını vurguladı.

“DEMOKRATİKLEŞME KÜRTLERLE ALEVİLERİN BİRLİKTELİĞİ SAYESİNDE OLACAK”

Namık Kemal Dinç ise konuşmasında Alevilerin Kürtlerden sonra en önemli demokratik dinamik olduğunu söyledi. Öcalan’ın Newroz konuşmasındaki ‘islam kardeşliği’ söyleminin haklı olarak eleştirildiğini söyleyen Dinç, ancak bunun iyi bir şeye vesile olduğunu, Kürt hareketinin Alevi sorunuyla ilgili birçok ilde toplantılar organize ettiğini belirtti. Bu toplantılarda da çeşitli eksiklikler olduğunu ve eleştiriler yapıldığını hatırlatan Dinç, eksiklikler olsa da Kürt hareketinin Alevi sorununa eğilmesinin önemli olduğunu söyledi. Dinç Alevilerin de Kürt sorununa daha fazla eğilmesi gerektiğini belirterek eğer demokratikleşme gerçekleşecekse bunun Kürtlerle Alevilerin birlikteliği sayesinde olacağını savundu.

Daha sonra Radikal Gazetesi yazarı ve yazı işleri müdürü Ali Topuz Kürt Alevi babaannesiyle İstanbul’da yaşadıkları anılarla Alevilerin sorunlarına canlı tanıklıklar gösterdi.

“BİRBİRİMİZİN SORUNLARINI ÖĞRENEREK BAŞLAMALIYIZ”

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek ise bu sürece ‘çözüm süreci’ denilemeyeceğini, ancak ateşkes ya da mütareke denilebileceğini, çünkü henüz müzakere olmadığını belirtti.

Bermek, farklı kesimler birbirlerinin sorunlarını savunmadığı sürece bir yere varılamayacağını vurguladı.

“Sadece kendi sorunumuzu öne çıkarırsak bu ülke demokratikleşemez. Meseleyi Alevi Sorunu, Kürt Sorunu olarak görmek yerine bir demokratikleşme sorunu olarak görmeliyiz” diyen Doğan Bermek birbirimizin sorunlarını öğrenerek başlamamız gerektiğini belirtti.

Mehmet Göcekli / Demokrat Haber 
Fotoğraf: Suat Şahin Koroğlu

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar