Haber / Prof. Dr. Ergun Özbudun: HSYK değişikliği Anayasa Mahkemesi’nden döner
12:48 9 January 2014

Prof. Dr. Ergun Özbudun, ’17 Aralık krizinin yarattığı gergin siyasî ortam içinde, HSYK’nın yapısını AKP’nin önerisi yönünde değiştirecek bir anayasa değişikliği hemen hemen imkânsızdır’ dedi.

17 Aralık’taki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının ardından AKP’nin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını yeniden değiştirme girişimine Anayasa Profesörü Ergun Özbudun’dan tepki geldi. Özbudun, 12 Eylül 2010 referandumu ile kabul edilen HSYK değişikliğinin AB normlarına ve demokratik standartlara uygun olduğunu belirtmesinin ardından, başbakan Tayyip Erdoğan’ın HSYK ile ilgili “Orada yanlış yapmışız. Eğer şu anda anayasayı değiştirecek bir güce sahip olduğumuz anda bu değişikliği yapma durumundayız” sözünü hatırlatarak yeni HSYK değişikliğinin Anayasaya aykırı olacağını söyledi. Özbudun, “Son teklifle bakan, kurulun en önemli unsuru haline getirilmek isteniyor. Bu teklifin Anayasa Mahkemesi tarafından yüksek ihtimalle iptal edileceğini ve geri döneceğini düşünüyorum” dedi.

Anayasa profesörü Özbudun, “17 Aralık krizinin yarattığı gergin siyasî ortam içinde, HSYK’nın yapısını AKP’nin önerisi yönünde değiştirecek bir anayasa değişikliği hemen hemen imkânsız olmakla birlikte, önerilen bu modelin evrensel demokratik standartlara ne derece uygun olduğunun tartışılması gerekir” dedi.

İktidar partisinin, üç yıl önce hararetle savunduğu bir sistemin tümüyle zıddı olan bir sistemi, bir yanlışlık yapıldığı gerekçesiyle anayasallaştırmaya çalışmasının, inandırıcı olmaktan uzak olduğunu belirten Özbudun, “Böyle bir girişim, ülke içinde de, dışında da, demokratik standartlardan uzaklaşılması ve yargı bağımsızlığına bir darbe olarak algılanacaktır” dedi.

t24

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar