Haber / Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Roboski’ye onayı evinden vermiş!
13:32 7 January 2014

Savcılık: Genelkurmay Başkanı haritaları inceleyerek operasyonunun onayını konutundan verdi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk jetlerinin bombalamasıyla 34 sivilin hayatını kaybettiği operasyon hakkında Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e bilgi verildiği, haritaları konutunda inceleyen Özel’in operasyona evinden onay verdiği öğrenildi.

Genelkurmay Askeri Savcılığı Roboski’de 34 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısıyla ilgili başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Soruşturmada şüpheli askerler İlhan Bölük, Yıldırım Güvenç, Aygün Eker, Halil Erkek ve Ali Rıza Kuğu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Karar metninde saldırının gerçekleştirildiği 28 Aralık 2011 tarihinde bombalama için yapılan hazırlıklara da yer verilirken, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in operasyona evinden onay verdiği ortaya çıktı.

Karar metninde, “Genelkurmay II’inci Başkanı’nca konunun, onayını almak maksadıyla, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı nedeniyle karargahta bulunmayan Genelkurmay Başkanı’na telefonla iletildiği, Genelkurmay Başkanı’nın tespitle ilgili bilgilerin işlendiği haritanın konutundaki çalışma ofisine gönderilmesini istediği, haritanın çalışma ofisine gönderildiği, Genelkurmay Başkanı’nca hava harekatının yapılmasına onay verildiği, bu işlemlerin saat 20.00 civarında neticelendiği” ifadeleri yer aldı.

Ferhat Encü Twitter’dan duyurdu

Roboski katliamında ailesinin pek çok ferdini kaybeden Ferhat Encü’nün Twitter üzerinden duyurduğu haberi CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da “Ferhat Encü ile konuştum. Mahkeme takipsizlik vermiş. Yakında açıklarlar” diyerek doğruladı. Hürriyet İnternet’e konuşan Tanrıkulu, bu kararı beklediğini söyledi ve “Birbirlerini aklıyorlar” dedi.

Tanrıkulu şöyle konuştu:

“Bundan 1.5 yıl önce Mayıs 2012’de Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na Genelkurmay’dan Milli Savunma Bakanı’nın imzasıyla 8 sayfalık bir yazı gelmişti. Daha o yazıdan bunun sonucu belliydi. Bundan tam 1.5 yıl önce yaptığım açıklamada ‘Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi görevsizlik, Askeri Mahkeme de takipsizlik verecek’ demiştim. Bu gerçekleşti. Birbirlerini aklıyorlar.”

O yazının Milli Savunma Bakanı imzasıyla gelmesinin, bu operasyonun hükümetin onayıyla yapıldığı anlamına geldiğini söyleyen Tanrıkulu, “Başbakan birinci derecede sorumludur. İkinci derece sorumlu da Genelkurmay Başkanı’dır. Olayın daha birinci günü Başbakan, Genelkurmay Başkanı’na operasyon için teşekkür etmişti. Olayın anlaşılmasından hemen sonra Hüseyin Çelik buna ‘operasyon kazası’ demişti” diye konuştu.

Sözlerine, “İddia ediyorum” diye devam eden Tanrıkulu, 1994’te benzer bir olayda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) verdiği bir kararı hatırlattı ve şöyle konuştu:

“AİHM, 1994’teki benzer kararının gerekçesinde savaş hukuku kurallarına atıf yapmıştı. Böyle bir operasyonun savaş hukuku kurallarına bile aykırı olduğunu söylemişti. İddia ediyorum; Başbakan Erdoğan da bu olay yüzünden er ya da geç uluslararası ceza mahkemesinde insanlığa karşı suç işlemiş bir insan olarak yargılanacak. “ Tanrıkulu, Askeri Mahkemenin kararının tam da hükümetin yargıda örgütlenmeden bahsettiği bu dönemde gelmesinin ise manidar olduğunu söyledi.

BDP’li Beştaş: Kararı aldık

BDP’li Meral Danış Beştaş, Uludere soruşturmasında askeri savcılığın takipsizlik kararı verdiğini söyleyerek, “Kararı aldık, karar doğrudur” dedi.

‘Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız’

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı takipsizlik kararı verdiği Uludere soruşturması ile ilgili avukatlar Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ne itirazda bulunacak. Uludereli ailelerin avukatı olan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bu olaydan sorumlu olan Genelkurmay’ın bünyesınde yer alan bir savcılıktan objektif bir karar beklemediklerini ifade ederek, “Bu karar bizim için sürpriz olmadı. Zaten askeri savcılıktan başka bir karar beklenemezdi. Bu karara askeri mahkeme nezdinde itirazda bulunacağız. Bir sonuç alınmaması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacağız” diye konuştu.

Dosyanın geçmişi

Hava operasyonunda 34 sivil yaşamını yitirmesi ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı başlattığı soruşmada, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10’uncu maddesiyle görevli savcılık, ‘Taksirle ölüme sebebiyet vermekten’ dolayı görevsizlik kararı vererek, 11 Haziran 2013’te dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na gönderdi. Uludere olayıyla ilgili yaklaşık 1.5 yıldır soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında bugüne kadar MİT ve Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere bir çok kurumdan olayla ilgili bir çok bilgi ve belge istedi. Soruşturma kapsamında İnsansız Hava Araçları’nı da inceleyen savcılık, son olarak TBMM ‘de kurulan Uludere Komisyonu’nun raporunu da soruşturma dosyasına almıştı.

t24.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar