Haber / Gürcistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Margvelaşvili
15:32 28 October 2013

Gürcistan Merkez Seçim Kurulu, Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 99,7’sinin sayıldığını, Gürcistan Rüyası adayı Giorgi Margvelaşvili’nin seçimleri kazandığını açıkladı.

Gürcistan Merkez Kurulu Başkanı Eka Azaraşvili basına yaptığı açıklamada, “Margveraşvili oyların yüzde 62,12’sini aldı. Bu sonuçların değişmesini beklemiyoruz.” dedi. Rakibi David Bakradze ise yüzde 21,75 ancak oy alabildi. Katılımın yüzde 46 olduğu seçimlerde ilk turda adayın kazanabilmesi için yüzde 50’nin üzerinde oy alması gerekiyordu. Gürcistan’da 3,5 milyon kayıtlı seçmen bulunurken, yurt dışında 40 ayrı ülkede kurulan 52 seçim merkezinde de Gürcü vatandaşları oylarını kullanabildi. Rusya ile Gürcistan arasında diplomatik ilişkilerin olmaması nedeni ile Gürcülerin yoğunlukta yaşadığı Rusya’da sandık kurulmadı.

Sandık başı anket sonuçlarına göre yüzde 65 oy almasının ardından Margvelaşvili zaferini ilan etmiş, yüzde 20 oy alan rakibi Bakradze ise yeni Cumhurbaşkanını kutlamıştı.

Batılı gözlemciler de Gürcistan seçimlerinin adil olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pazar günü yapılan seçimleri adil ve özgür olarak niteledi. Hiç kimsenin seçim sonuçlarına itiraz etmediğini kaydeden Lavrov, Gürcistan halkını da tebrik etti.

Gürcistan’da oluşan yeni duruma ise en çok 2008 savaşı ile Gürcistan’dan bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya oldu. Abhazya Güvenlik Konseyi sekreteri Stanislav Lakoba, Tiflis’le barış anlaşması imzalamalarını ihtimal dışı olmadığını söyledi. Lakoba’ya göre yeni başbakanının kim olacağı ile ilgili gelişmelere de bağlı olarak sonunda barış anlaşması imzalanmasının mümkün olduğunu belirtti.

haberrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar