Haber / Kafkasya’da Başkanlar Seçim İstemiyor
12:42 28 January 2013

Kafkasya Cumhuriyetleri Kremlin’den bölgelerinde başkanlık seçimleri yapılmamasını istedi.

Rusya Devlet Başkanlığından İzvestiya’ya verilen bilgilere göre Dağıstan, İnguşetya, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Kuzey Osetya, Çeçenya ve Adıgey başkanları, cumhuriyetlerinde başkanlık seçimleri yapılmasının istenmeyen sonuçlar doğurabileceği gerekçesiyle atama usulüne devam edilmesini istedi.

 

İzvestiya’ya bilgi veren bir başka kaynak da Kabardey-Balkar Başkanı Arsen Kanokov, Karaçay-Çerkes Başkanı Raşid Temrezov ve Dağıstan Başkanı Magomedsalam Magomedov’un müzakere için Moskova’ya geldiğini belirtti. Magomedov ile istifa konusunun görüşülmüş olabileceği de belirtiliyor. Dağıstan Başkanı, daha önce ülkesinin, Rusya Federasyonun diğer bölgelerinden farklı bir uygulamaya ihtiyaç duymadığını ve başarılı bir şekilde seçim gerçekleştirebilecek durumda olduğunu söylemişti.

 

Kafkasya’da seçim yapılmasının tehlikeli olduğuna dair polemikler geçen yıl federal birimlerde başkanın seçimle göreve gelmesini öngören kanun değişikliğinin hemen ardından başladı. Seçim yapılıp yapılmaması tercihini bölge parlamentolarına bırakan son kanun değişikliğin ardından da devam ediyor. Çok etnikli bölgelerde, özellikle Dağıstan’da seçimin ciddi anlaşmazlıklara neden olabileceği iddia ediliyor. Aynı endişeler Karaçay-Çerkes ve Kabardey-Balkar için de dile getiriliyor.

 

BDT Ülkeleri Enstitüsü Kafkasya bölüm başkanı Mikhail Aleksandrov bu yaklaşıma itiraz ediyor. Aleksandrov’a göre, Kafkasya cumhuriyetinin çoğunluğunda, kadro değişikliğine imkan verecek olan doğrudan seçimlerin yapılması gerekiyor. Aleksandrov, “Dağıstan istisna olmalı, çünkü orada Devlet Konseyi geleneksel bir yapıydı ve kaldırılması hata oldu. Burası çok etnikli bir cumhuriyet ve dengeler korunmalı. Karaçay-Çerkes’te de dengeyi koruyacak birtakım ilkeler çerçevesinde seçim yapılmalı. Örneğin devlet başkanının Çerkes olması halinde başbakanın Karaçay olması garanti edilmeli” dedi.

 

2000’li yılların başındaki krizden bölge başkanlık seçimlerinin iptaline kadar Karaçay-Çerkes’te herhangi bir anlaşmazlık olmadan seçim yapıldı. O dönemde yönetimine aday olan farklı gruplar, seçimlere üç etnik gruptan oluşan aday bloğuyla (Karaçay devlet başkanı, Çerkes başbakan, Rus meclis başkanı) katıldılar.

 

Moskova Karnegi Merkezi uzmanlarından Aleksey Malaşenko, Kafkasya’nın tüm bölgeleri için aynı sistemin uygulama çabasının hata olduğunu düşünüyor. Malaşenko, “Burada her bir cumhuriyet için özel yaklaşım lazım. Örneğin, çok etnikli cumhuriyetlerde (Dağıstan, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes) atama usulünün geri getirilmesini istemek anlaşılabilir. Bunda yanlış bir şey yok, etnik anlaşmazlıklar çıkmasından daha iyidir. Ama İnguşetya ve Çeçenya gibi tek etnik gruplu bölgelerde demokratik seçimlerden kaçınmanın gereği yok” açıklamasında bulundu. 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar