Haber / İşte Putin’in Politbürosu
19:21 24 January 2013

“Rusya’da Sovyet döneminde olduğu gibi ‘politbüro’ oluştu. Ama ipler sadece Putin’in elinde.” Danışmanlık şirketi “Minçenko Colsulting”, yaklaşık beş ay önce bu görüşünü açıklamıştı. Şirket şimdi ise yeni bir rapor yayımlayarak, “2’nci politbüro”daki güç dengelerinin giderek değiştiğini öne sürdü.

Rapora göre Başkan Putin’in “politbürosu”ndaki isimler şunlar:Sergey Şoygu, İgor Seçin, Sergey Çemezov, Sergey İvanov, Vyaçeslav Volodin, Yuri Kovalçuk, Gennadi Timçenko, Sergey Sobyanin… Ayrıca Dmitri Medvedev de hala “politbüro”daki isimlerden. Ülkede karar alma sürecinde söz sahibi olan bu isimlere, Putin’in kısa süre önce Savunma Bakanlığı’na atadığı Sergey Şoygu da eklendi.
Sergey Çemezov ve Sergey İvanov’un, yanlarına Dmitri Rogozin, İgor Şuvalov gibi isimleri de alarak “elit kesim içinde koalisyona gittikleri” savunulan raporda, eski Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov’un görevden alınması kararında da bu isimlerin etkili olduğu iddia edildi.
Medvedev’in iktidar partisi Birleşik Rusya’nın “kağıt üzerindeki lideri” olduğu fikrindeki think-thank kuruluşu, Putin’in ise hem hükümet hem de Kremlin yönetimini kontrolü altına alarak gücüne güç kattığı yorumunu yaptı.
Raporda ayrıca, “elit koalisyonunun” protesto gösterilerini kontrol altına alarak, yerel seçimlerde Birleşik Rusya’nın konumunu güçlendirerek ve Rusya elitine “dış etki” potansiyelini azaltarak “taktik görevlerini” yerine getirmeyi başardığı savunuldu.Politbüro ne demek?

Politbüro (Rusça Politicheskoye Buro), Politik Büro’nun kısaltılmış biçimi. SSCB tarihinde komünist partinin, politikaları belirleyen en üst karar organıydı. Rusya’da 1917 Sovyet Devrimi’nden sonra devlet yönetimi üzerinde uyguladığı sıkı denetim 1991’de SSCB’nin dağılmasıyla sona ermiş, ardından varlığı fiilen sona ermiştir.
turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar