Haber / İsviçre’de ‘ırkçı yasa revizyonu’ referanduma gidiyor
16:05 18 January 2013

Geçtiğimiz yıl aşırı sağcı parti SVP (İsviçre Halk Partisi) tarafından gündeme getirilen ve ‘İltica Yasaları’nı daha da ağırlaştıran düzenlemenin iptal edilmesi için İsviçre’de halk referanduma gidiyor. Yasanın halk oylamasına gidebilmesi için gerekli olan 50 bin imza toplandı.

Aralarında SP, UNİA, Synidicom, Yeşiller Partisi, Antikapitalist Solcular, FIMM, C.E.D.R.I. , DJS, JUSO, Netzwerk Asyl, SGB, Solidaritätsnetz Sans-Papiers’in de bulunduğu yüze yakın siyasi parti, sendika, sivil toplum kuruluşu, mülteci kuruluşları ile insan hakları örgütü tarafından organize edilen kampanya kapsamında 63 bin 224 imza senatoya sunulacak.

Kampanya’ya dair yazılı açıklama yapan ‘İltica yasası Referandum Komitesi, kampanya sonucundan duydukları memnuniyeti dile getirerek, imza kampanyasında çıkan sonucun İsviçre halkının dayanışmacı bir göçmen politikasına hazır olduğunu gösterdiğini söyledi.

HERKESİ HAYIR DEMEYE ÇAĞIRIYORUZ

 

Halkın, insan haklarını ihlal eden, göçmenleri potansiyel suçlu olarak gören yasaya karşı gerekli cevabı referandumda vereceğine dair umutlu olduklarını belirten komite, ayrımcı yasalara karşı herkesi hayır demeye çağırdı.

YASA NE GETİRİYOR?

 

Yapılacak olan değerlendirmenin ardından halk oylamasına gidecek olan yasa ilticacılar için çok sert uygulamalar öngörüyor. Yasayla iltica başvurusunda bulunan kişiler iltica talebi kabul edilene kadar, şuana kadar birkaç kantonda yapımı tamamlanan ve askeri alanlarda yer alan ‘toplama kamplarında’ kalacak. Sosyal yardım alamayacak olan ilticacılar, sadece bir ekmeğin bile 5 frank olduğu ülkede ‘Acil yardım’ adı altında günde 8 Frank ile yaşamak zorunda kalacak.

Daha önce 3 yıl’dan sonra ilticacılar aile birleşimi hakkından yararlanabilecekken bu süre yeni yasayla 5 yıla yükseltiliyor. Ayrıca geçici süreyle iltica hakkı tanınan mülteciler bir önceki yasaya göre 5 yıl sonra süresiz oturma hakkı alabilecekken bu süre 7 yıla uzatıldı. Tabi 7 yıl sonra tekrar değerlendirilecek olan başvuruya olumlu yanıt alabilirlerse.

Farklı Avrupa ülkeleri üzerinden İsviçre’ye gelen ilticacıların Dublin sözleşmesi gereğince geri gönderilmesi konusunda da daha sıkı denetimlerin yapılması kararı alan Ulusal Konsey, ayrıca iltica başvurusu ret edilen ilticacıların tekrardan başvurabilmeleri için 30 gün içinde dosyanın yeniden açılabilmesi için yeni delillerin sunulması gerektiği yönünde karar verdi. Bu yasayla beraber ayrıca İsviçre’de oturma izni alan mültecilerin İsviçre üzeri geldiği ülkelere karşı aktif politik faaliyetlerde bulunmasının engellenmesi ve gerektiğinde para cezası verilmesini de öngörüyor.

Demokrathaber

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar