“Terör örgütü”nün yaptıkları, devletin yaptıklarını hiçbir şekilde mazur göstermez, çünkü devlet terör örgütü değildir.

Nurdan Şahin 23 September 2015
CİZRE

 

Cizre’ye 2007’nin Mayıs başında gitmiştim. Bir yıldır çalıştığım STK’nın 27 Nisan’da Diyarbakır’da yapılan gönüllü toplantısından sonra, bir hafta boyunca Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki tüm etkinlik noktalarını ziyaret etmiştim. Batman Sason’dan, Siirt Pervari’ye, Mardin Savur’dan, Şırnak Cizre’ye adım adım dolaşmıştım bölgeyi. Operasyonlar vardı o zaman da; araba kiralamamız tavsiye edilmemişti, tanıdık bir taksi ile yapmıştık bu yolculuğu. Gidilen her ilçede önce kaymakam, sonra belediye başkanı ziyaret edilirdi . Bir tek Cizre’de belediye başkanını ziyaret edememiştik çünkü hapisteydi o zaman ve galiba neredeyse her zaman. Genç kaymakam bizi dinledikten sonra, Çağdaş Yaşam Derneği ile bir ilgimiz olup olmadığını sormuştu- malum o zaman da bayraklı mitingler yapılıyordu bu günkü gibi ; sebep ve niyet başka başka olsa da.. Cizre’de, galiba kaymakamlık tarafından tahsis edilen etkinlik noktamızdan, çatışmalar nedeniyle 24 saat dışarı çıkamadığı zamanlar olmuştu birim sorumlusu Cizre’li genç arkadaşımızın. Çözüm süreci başladığında, artık orada çalışmamama rağmen, telefonla arayıp, şakıyan bir sesle “dağlarına bahar geldi memleketimin” diyerek beni Cizre’ye pikniğe davet eden de ayni genç kadındı. Bahar çabuk geçti ve yaza ulaşamadan sonbahara bıraktı hızla yerini ne yazık ki.

 
Hep devlet ile PKK arasında kalan Cizre’de neler oldu, niçin oldu tam olarak ne yaşandı bilmiyoruz. Haber kaynakları ya halkı teröristlerin mezaliminden kurtaran devlet güçlerinden bahsediyor, ya da sadece AKP’ye oy verdiği için hunharca cezalandırılan insanlardan. Ya ölenlerin hepsi sivildi deniyor, ya da hepsi terörist- üstelik küçücük bir bebek, yaslı insanların da ölümü söz konusuyken.

 
Cizre %92 HDP’ye oy vermiş bu seçimlerde; salt bu nedenle operasyona maruz kalsaydı eğer, daha yüksek oy oranına sahip birkaç ilçede neden operasyon yapılmadığına bir cevap bulunamaz. Google’dan rastgele bulduğum, her cenahtan, aşağıda linklerini verdiğim geniş yelpazeyi incelediğimizde, Cizre’nin en azından kısmi olarak “milislerin” kontrolünde olduğu görülüyor. Kontrol altındaki alanların hendeklerle, siperlerle, muhtemelen patlayıcılarla ve silahlı güçlerce kontrol altında tutulduğu anlaşılıyor. Halkın yardım ettiği de belli, ama bu gönüllü bir destek midir, mecburiyetten midir onu anlamak mümkün değil.

 
Kabul etmek gerekir ki, bırakın Türkiye’yi hiç bir ulus devlet böyle bir şeye izin vermez. Gücünü başka silahlı güçlerle paylaşmayı kabul etmez; dolayısı ile bunun olmaması için tedbir alması, alamadıysa müdahale etmesi beğensek de,beğenmesek de doğaldır.

 
Ancak , bu hiçbir şekilde yüz küsur bin insanı, 8 gün boyunca müsadere altına alıp, tüm dünya ile bağlantılarını kesip, en temel insan haklarının ihlalinin bizzat devlet tarafından yapılmasını mazur göstermez. Aç ,susuz ,elektriksiz kalan insanların, yaralanan, ölen çocukların, tedaviye gidemeyen onlarca diyaliz hastasının, sağlık hizmeti olmadığı için hayatını kaybeden yaralıların hesabını vermek zorundadır devlet; “terör örgütü”nün yaptıkları, devletin yaptıklarını hiçbir şekilde mazur göstermez, çünkü devlet terör örgütü değildir. Devlet, halkın haklarını koruyup, huzur içinde yaşamasını sağlamakla yükümlüdür. Hukuk devletinde güvenlik güçlerinin suçluları imha yetkisi yoktur; ele geçirip, yargıya teslim etmektir yapmaları gereken. Dolayısı ile, ölen 24 kişinin tümü PKK’lı ve suçlu bile olsa, bu devletin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

 
Cizre’de 8 gün boyunca yaşananların, mutlaka ciddi şekilde soruşturularak kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Kanunsuz uygulamaların sorumlularının bulunması ve cezalandırılması gerekiyor. Yapılır mı? Keşke yapılır diyebilseydim…

 

———————-

 

Vakit geçirmeden çözüm sürecine dönülmesi, şiddetin sona ermesi, tüm ülkede barış ve huzur dileği ile bayramınızı kutlarım.

 
http://www.cizremedya.com/huda-par,-cizre-raporunu-acikladi-9989h.htm
http://onedio.com/haber/12-cevapla-cizre-de-yasanan-olaylari-anlamaya-calisiyoruz-584232
http://bianet.org/bianet/siyaset/167538-cizre-nin-abluka-altinda-7-gunu-catismali-1-yili
http://ahsentv.com.tr/burasi-cizre-gorduklerinize-ve-duyduklariniza-inanamayacaksiniz/
https://www.amnesty.org.tr/icerik/8/1650/turkiye-yetkililer-uzatilan-sokaga-cikma-yasagi-suresince-cizre-sakinlerinin-temel-ihtiyaclara-erisimine-izin-vermeli
http://www.aljazeera.com.tr/haber/cizrede-pkk-40-42-kayip-verdi
http://www.aljazeera.com.tr/gorus/catismalarin-analizi-ve-yeni-dinamikler

Comments are closed.